Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület tagjai és partnerei bevonásával, 2013-2014-ben alakította ki térségi védjegyrendszerét úgy, hogy az az európai szintű közös, területi „A Vidék Minősége” ernyővédjegyhez kapcsolódhasson.

A Balaton-felvidéki minőségi termékek és szolgáltatások népszerűsítését célzó projektben, több műhelymunkán, helyi gazdálkodók, kézművesek és vendéglátósok gyakorlati tapasztalata alapján alakított ki az egyesület „A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegyet.

A 2014. március 27-i tanulmányúton a programba már bekapcsolódott partnerek tevékenységét ismerhette meg a több mint hatvan érdeklődő, köztük a Magyar Falusi és Zöldturizmus Programiroda munkatársa.

A szakmai nap első állomása Ukkon, egy eper- és kajszibarack-ültetvényen volt, ahol Szabados Zsuzsanna, az egyesület vezetője köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, a tanulmányúton nem csak betekintést nyerhetnek az érdeklődők egy-egy helyi termelő, vendéglátó, kézműves tevékenységébe, hanem felkért szakértők segítségével a szakmaspecifikus védjegyszabályzat alapján minősítenek is az egyes állomásokon.

A következő helyszín Sümegprágán volt, ahol Kalla Roland kistermelő, vállalkozó vezette be a jelenlévőket sajtkészítés rejtelmeibe saját gazdaságból származó tejből. Kapolcson Farkas Ivett mesélt a bodzatermesztésről, szörpkészítésről, lekvárfőzésről, majd Papp Ferenc nemesvámosi falusi szálláshelyén pedig a vendéglátásba kóstolhattak bele az érdeklődők.

A nagyvázsonyi Zsár Tamás a kádárok munkáját mutatta be, a műhelyében pedig megtekinthették a jelenlévők a pályázati támogatással elkészült és hamarosan a térség boltjaiba kerülő vitrineket, amelyekben a védjeggyel ellátott helyi termékek kapnak helyet. A kisboltok mellett fő értékesítési pontként egy balatonakali üzletház szolgál, amelyet a tanulmányút résztvevői is láthattak Tóth Béla üzletvezető szemléletes előadásában. A nap zárásaként egy Tihanyi-félszigeten található teázót tekinthettek meg a jelenlévők, ahol számos különleges, köztük levendulás tea közül választhatnak az odalátogatók, és gyönyörködhetnek a csodás balatoni kilátásban.

 

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása