A hazai erdők 35 ezer embernek adnak munkát, ökológiai és társadalmi szerepük mellett fontos gazdasági funkciót is betöltenek – fogalmazott Kardeván Endre, aki az 1848/49-es szabadságharc évfordulója és az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából rendezett ünnepségen kitüntetéseket és elismerő okleveleket adott át.

Az ENSZ az erdők jelentőségére és értékeire hívja fel a figyelmet azzal, hogy március 21-ét, a tavaszi napforduló napját, a tavasz kezdetét az erdők nemzetközi napjává nyilvánította. Az ebből az alkalomból készült kisfilm egyik legfontosabb mondanivalója, hogy az erdők valamennyiünk életében rendkívül nagy szerepet játszanak – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a minisztériumban rendezett ünnepségen.

Kardeván Endre elmondta: Magyarország több mint ötödét borítja erdő, a területük pedig az erdőtelepítéseknek köszönhetően 12,5 ezer hektárral nőtt 2010 óta. Az erdészeti támogatások segítségével négy év alatt 11 ezer új munkahely jött létre, ezzel együtt a magyar erdők 35 ezer embernek teremtenek munkalehetőséget. A hazai erdők évente közel hárommillió tonna széndioxidot kötnek le, enyhítve ezzel a klímaváltozás ütemét. Vízbázisaink jelentős részét szintén az erdők védik, de ezen túl megkötik a szálló port, tisztítják a levegőt és kiegyensúlyozzák az időjárás szélsőségeit.

Napjainkban egyre több emberben támad fel az igény az erdő közjóléti szolgáltatásai iránt – tájékoztatta az ünnepség résztvevőit az államtitkár. Mint mondta, 2013-tól közel hétmilliárd forintból létesülnek erdei kiránduló és pihenőhelyek, tanösvények, erdei kilátók, a Bejárható Magyarország Keretprogram pedig könnyebbé teszi az erdei lovaglást, a kerékpározást és a túrázást mindenki számára. Az elmúlt években 24 ezer hektáron fejlesztettük az erdők közjóléti és környezetvédelmi szolgáltatásait. Erdeink fejlesztésére és ápolására európai uniós forrásból eddig közel 90 milliárd forintot fordítottunk. A magyar erdők a nemzet közös örökségének részét képezik, amelyek védelme és fenntartása, megőrzése a jövő nemzedékeknek mindannyiunk kötelessége.

A kitüntések között Kardeván Endre Miniszteri Elismerő Oklevelet adott át Élő Zoltánnak, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet szakreferensének az erdész- és vadász szakképesítések dokumentumainak, erdészeti, vadgazdálkodási és mezőgazdasági géptan tananyagainak kidolgozása terén hosszú időn át végzett kiemelkedő munkájáért.

 

Forrás: kormany.hu

Cikk megosztása