A konferencián a résztvevők áttekintik a kulturális örökségeket, a néprajz és a helyi hagyományokat, a kézművesség sok színű területeit, valamnt a szakrális helyeinket, műemlékeinket. Előszőr a hazi előadók, majd a meghívottak kapnak pódiumot, hogy mindenki ismertethesse a helyi örökségeket és elmondhassa véleményét a Kárpát-medencei összefogással létrehozandó vidékjáró javaslatról.
A konferenciára meghívást kaptak a Kárpát-medencében lévő történelmi területek vidéki/falusi turizmusban érdekelt civil szervezetei, valamint a hazai szervezetek. A Felvidékről 3-4 főt, Kárpátaljáról 4 főt, Erdélyből ( három nagy részterületéről) 8-10 főt, a Vajdaságból 4-5 főt, Horvátországból és Szlovéniából 2-3 főt, valamint a hazai társszervezeteinktől 25-30 főt terveznek meghívni.
Az előadássorozat részeként bemutatják a Vidékjáró honlapot, amely a tavalyi évben már komoly sikereket ért el ezen a téren, és további bővüléseket tervez 2014-re. Ismertetést adnak a nemzeti Tanúsító védjegy rendszerről, valamint a FATOSZ szakmai oktatási rendszeréről.
Felvetik annak a gondolatát, hogy az együttműködés részeként hozzák létre a Kárpát-medence vidékjáró honlapját, amelyben – fokozatosan – megjelentethetik a Kárpát-medence turisztikai vonzerőinek számító örökségeinket. Ennek a munkának az összefogását a tervek szerint a FATOSZ vállalja.
A két nap alatt ízelitőt kivának adni a Kárpát-medence borvidékeinek boraiból, a különböző tájegységek kézműves élelmiszereiből, illetve ételeiből. Ennek részeként lesz egy vacsora a Halász Bástya és a Mátyás templom megtekintése után a Fortuna étteremben, és egy különleges vacsora a Kárpát medence borainak, kézműves termékeinek és régi magyar ételeinek bemutatásával.
A nagyszabású rendezvény résztvevői remélik, hogy a konferencia a jövöbeni együttműködés megindulásának első lépcsője lesz a Kárpát-medencei falusi és agroturizmus területén.
További inbformációk a cikk alján csatolmányként elérhető részletes programban találhatóak.

 

Forrás: FATOSZ

 

Cikk megosztása