Az Építész Közlöny-Műhely utóbbi számaiban sorra jelentek meg beszélgetések, vélemények „Quo vadis vidék?” címmel. Ugyanez a kérdés évről évre felvetődik Európa-szerte és Magyarországon, a Falumegújítási Díj pályázatnál is, válaszképpen pedig konkrét, hiteles, mai „vidéki” válaszok születnek, évtizedes kitartó fejlesztőmunka eredményeit bemutatva. A januárban megjelent kötet a 2011-es és 2012-es év reprezentánsait mutatja be.

Évek óta, kétéves ciklusokban zajlik a Falumegújítási Díj pályázat Magyarországon, az Európai Falumegújítási Díj Pályázat ugyancsak kétévente megrendezett eseményeihez kapcsolódva. „Először nyílik alkalom arra, hogy a hazai pályázók dokumentumait és a nemzetközi pályázaton szereplő egyéb országok pályázóinak anyagait együtt jelentessük meg. A meghirdetett pályázati mottó Európa-szerte ugyanaz volt: A jövő nyomában. A pályaművek összefoglalóinak végigböngészésével nemcsak azt érzékelhetjük, hogy hazai falvaink törekvései milyen sokszínűek, hanem azt is, hogy a falusi közösségek európai törekvései a hazaiakhoz hasonlítanak-e, miben rejlenek a különbségek.” – vélik a szervezők.

A jövő nyomában címet viseli a 2014 januárjában elkészült kiadvány is, amelyben az elmúlt években kiírt Magyarországi Falumegújítási Díj hazai pályázóinak dokumentumai és a nemzetközi pályázaton szereplő egyéb országok pályázóinak anyagai együtt jelennek meg.

2012-ben Újszilvás lett az a szerencsés település, amely a falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért elnevezésű elismerésben részesült és amelyet neveztek az Európai Falumegújítási Díjra is. A magyar települések közül a központi bírálóbizottság döntése alapján Kunsziget is képviselte hazánkat az európai megmérettetésen. A pályázatban külön díjazták a falufejlesztés és falumegújítás területén kiemelkedő falvakat, így Bakonyszombathely, Bicsérd, Komlóska, Kunszállás, Kunsziget, Palzonak, valamint Budajenő, Csikóstöttös, Gyöngyössolymos, Megyer, Petőfiszállás és Rábapatona szerepelt a legjobbak között. A kiadványban megjelenő rövid leírások és fotók segítségével az ország bármely pontján megismerhetik közelebbről ezeket a minta településeket.

A kötet a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének értékelése és javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának jóváhagyásával valósult meg a Magyar Urbanisztikai Társaság kezdeményezésére.

A kötet kereskedelmi forgalomba nem kerül, ingyenesen átvehető a Magyar Urbanisztikai Társaság Székházában, illetve a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatban. Érdeklődés esetén Ónodi Gábor szerkesztőt keressék.

 

Magyar Urbanisztikai Társaság

1094 Budapest, Liliom utca 48.

061/215-5794

[email protected]

 

Forrás: MUT

Cikk megosztása