Összesen 25 ország nemzeti vidéki hálózatait, vidékfejlesztési programjainak irányító hatóságait és vidékfejlesztésben érintett szervezeteit képviselő szakértők találkoztak március 4-én, a litvániai Vilniusban, hogy megosszák egymással tapasztalataikat.

Fontos időszak előtt állunk, hiszen vége a 2007-2013-as vidékfejlesztési programoknak, és indul a következő, 2014-2020-as periódus, hangsúlyozta Rytis Šatkauskas litván mezőgazdasági miniszterhelyettes. „Nem arról van szó, hogy csak annak érdekében cselekedjünk, hogy cselekedjünk, hanem át kell hidalni azokat az egyre táguló szakadékokat, amelyek elválasztják a városiakat és a vidékieket” – emelte ki a miniszterhelyettes.

Sokkal többen tudnak az EU Közös Agrárpolitikájáról (KAP), mint néhány évvel ezelőtt, hívta fel rá a figyelmet az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságát képviselő Patricia Libert. Míg 2009-ben a tagállamok lakóinak alig több mint 40 százaléka tudott a KAP-ról, ez az arány 2013-ra 60 százalék fölé emelkedett. Ebben az is segített, hogy 2010-ben kommunikációs stratégiát dolgoztak ki. A felmérések szerint az embereket érdekli a vidék, az Európai Bizottság pedig éppen ezért tavaly Ápoljuk gyökereinket címmel indított programot.

A rendezvényen bemutatták az Európai Vidékfejlesztési Hálózat ifjúsági videópályázatának nyertesét is. A Facebook-on leadott szavazatok alapján a német Sängerstadt Gymnasium Finsterwalde kisfilmje győzött.

Emellett számos olyan mintaértékű kezdeményezést ismertettek, amelyek segítségével közelebb hozták a vidék értékeit, lehetőségeit, fejlesztési eredményeit a tagországok lakóihoz. Többek között bemutatták az északi és balti országok vidékfejlesztési együttműködését, amelynek a Duna Régió Stratégiához mintát adó balti stratégia ad keretet, és amelynek részeként az érintett nemzeti vidéki hálózatok állandó párbeszéde mellett öt kategóriában keresték a legjobb LEADER-projekteket a régióból.

 

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása