A 2013 decemberében elindított „Czinka Panna - Vidékfejlesztő Roma fiatalok” ösztöndíjprogram egyik törekvése, hogy a programba felvételt nyert hallgatók részt vegyenek olyan hazai és külföldi tanulmányutakon, amelyeken tapasztalatokat és gyakorlati ismereteket szereznek későbbi saját projektek megvalósításához. A cél, hogy a fiatalok képesek legyenek a helyi közösségek problémáit érteni, azokra megoldást találni.

Az első tereplátogatásnak 2014. február 28. és március 2. között Borsod-Abaúj-Zemplén megye adott otthont, ahol az ösztöndíjasok helyi programokat ismerhettek meg.

Szendrőlád a Bódva völgyében fekvő település több mint nyolcvan százalékos roma lakossággal. A vidékfejlesztő fiatalokat a Bhim Rao Egyesület képviseletében Káló Károly és Káló Norbert testvérpárja fogadta a cigány kultúráról szóló kiállításnak helyt adó Roma Kulturális Központban. A hallgatók megismerkedtek a településen az önkormányzat mellett egyedüli foglalkoztatóként is működő Egyesület által létrehozott Kincses Sziget Térségi Tanoda Hálózat munkájával, illetve az Európai Unió által támogatott projektből önfenntartóvá váló gombatermesztő üzemmel.

Sajókazán Orsós Jánossal, a Dzsaj Bhím Közösség vezetőjével és munkatársaival beszélgettek a telepszerű körülmények között működő Dr. Ámbédkar Iskolában, ahol olyan gyerekek és fiatalok számára biztosítanak minőségi oktatást és második esélyt, akik a legszegényebb körülmények között kénytelenek felnőni, és kiszorultak az állami oktatási rendszerből.

A nap végén a boldvai Integrált Közösségi és Szolgáltató Térben (IKSZT) a résztvevők kerekasztal beszélgetésen foglalták össze az első napon látottakat és hallottakat. Ebben olyan meghívott vendégek segítettek, mint G. Fekete Éva kutató, a Miskolci egyetem oktatója, Tóth István és felesége, Tóth Viktória, az Abaújvári Református Egyházközösség lelkipásztorai, IKSZT-vezetői, Káló Károly, a Bhim Rao Egyesület vezetője, Báriné Kántor Magdolna, számos helyi program (Boldva História Völgy, Szendrőlád gombaüzem, tanodaprogram) munkatársa, Drótosné Mészáros Eszter, a boldvai IKSZT munkatársa, Rácz Judit a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztő Egyesület, valamint Bíróné Nagy Csilla, a Hortobágyi LEADER Közhasznú Egyesület munkaszervezet vezetője.

A tereplátogatás második napján Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere számolt be munkájukról, amelynek az egyik legjelentősebb eredménye a Bioszentandrás program, illetve a helyi tanoda, amely az iskola nélkül maradt település fiataljainak nyújt közösségi teret a tanulás, az összefogás fontosságának erősítésére.

A Czinka Panna – Vidékfejlesztő Roma Fiatalok program ösztöndíjasainak feladata, hogy megtalálják a programok más közösségekbe történő adaptálásának lehetőségeit, ehhez kapcsolódó pedig javaslatokat fogalmazzanak meg.

 

Forrás: NAKVI EPIR

Cikk megosztása