A közös gondolkodás, egymás megértése a célja A tolerancia körei című rendezvénysorozatnak. Csepeli György professzor és Bíró Judit egyetemi docens, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának oktatói egy amerikai programot igazítottak a magyar helyzethez, hogy a helyi közösségek beszélgetéseken mondják ki a problémáikat, és azokra együtt, egymás véleményére építve keressenek válaszokat, túllépve a számtalanszor hangoztatott közhelyeken.

A beszélgetésekhez Fligauf Bence Csak a szél című, a német Berlinalén díjazott filmje ad alapot, bepillantást nyújtva a hazai cigányság egy olyan részének élethelyzetébe, amely a társadalom többségének ismeretlen. A program azonban jóval többről szól, mint pusztán közös filmnézésről: a vetítés után eszmecsere indul a látottak alapján a helyi gondokról, konfliktusokról és azok feloldásáról.

November 29-én Örkényben tartottak ilyen filmnézéssel összekötött beszélgetést. „Izgatottan vártuk a filmvetítésre érkezőket, és kíváncsiak voltunk, hogyan fogadják majd a résztvevők Fliegauf Bence: Csak a szél című filmjét, tudnak-e, akarnak-e majd beszélgetni velünk és egymással, lesz-e bátorságuk szembe nézni azokkal a mindennapi mintákkal, melyek lehetővé teszik számunkra, hogy úgy tegyünk, mintha nem lenne beszélni valónk, mintha nem látnánk a problémákat, a közös, ki nem mondott gondjainkat” – foglalta össze a várakozásokat Rácz Judit, a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezet vezetője. A résztvevők, cigányok és nem cigányok között élénk eszmecsere alakult ki, amelyben a településre jellemző, a helyieknek aktuális gondok és észrevételek, megoldási javaslatok merültek fel. A beszélgetésről egy rövidebb összefoglaló ide kattintva, egy hosszabb változat pedig ide kattintva tekinthető meg.

A sikeres kezdeményezés nem maradt folytatás nélkül, január 20-án Ercsiben, utána pedig Berhidán tartottak hasonló rendezvényt.

Cikk megosztása