Megnyílt a mezőgazdasági szakkönyv- és szaklapkiadás legnagyobb hazai seregszemléje, a Mezőgazdasági Könyvhónap. A rendezvénysorozat február 3-án a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban kezdődött el.

A mezőgazdasági szakirodalomban kibontakozik a magyar vidék káprázatos sokszínűsége, amelyben ott a megújulás lehetősége, mutatott rá V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Az agrárszakkönyvek számba veszik a gazdálkodási tapasztalatokat, lehetőségeket, de bizonyítékot is nyújtanak arra, hogy a mezőgazdaság célja nem csak egészséges és jó minőségű élelmiszerek termelése, hanem a vidék karbantartójaként segítenek megőrizni a kultúrtájat, benne az emberrel. A Mezőgazdasági Könyvhónap rendezvénysorozata Európában egyedülálló módon 1989 óta biztat a tanulásra, az ismeretek folytonos gyarapítására, hangsúlyozta a vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Véleménye szerint a rendezvény arra hivatott, hogy fórumot teremtsen az ismeretek élettel teli tudássá ötvözéséhez.

„A szaksajtó nélkül nincs szakember”, és nélkülözhetetlen, mivel a haladás záloga, hívta fel rá a figyelmet Medgyasszay László, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke. Rámutatott, hogy az agrárszaklapok kiadása több mint 150 éves múltra tekinthet vissza, és bár a digitális korban újabb kihívások állnak előtte, így is versenyképes.

Mezőszentgyörgyi Dávid, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) főigazgatója szerint a hazai szakkönyvek színvonalát jellemzi, hogy az előző generációk által írtak is még mindig időtállóak. Mint elmondta, a minisztériumi háttérintézmény is arra törekszik, hogy az általa kiadott mintegy háromszázféle tankönyv maradandó legyen, és élményt nyújtson ezek olvasása.

Az eseményen V. Németh Zsolt adta át Az Év Szerzője Díjat Soltész Miklósnak gyümölcsészeti munkájáért. Kiemelkedő televíziós és újságírói tevékenységéért Bőle István vehette át Az Év Szakújságírója Díjat Hájos Lászlótól, a Magyar Mezőgazdaság Kft. igazgatójától. Az év boros könyvéért, a Házi borászkodásért Eperjesi Imre kapott elismerést Kállay Miklóstól, a Magyar Bor Akadémia elnökétől, Mezőszentgyörgyi Dávid pedig a két éve alapított Életmű Díjban részesítette Visnyei Lászlót, a Magyar Állatorvosok Lapjának főszerkesztőjét. A rendezvényen köszöntötték Gálné Dignisz Évát, a 2013-as Év Bortermelőjét, akinek termékeit meg is kóstolhatták a résztvevők az ünnepség végén. A látogatók emellett több kiadó, így a NAKVI mezőgazdasági könyvei és lapjai közül válogathattak, valamint a könyvhónapi szerzők dedikálást tartottak.

A könyvhónap részeként február 13-án ünnepi előadást és díjátadást rendeznek a 115 éve Darányi Ignác által alapított karcagi Szentannai Sámuel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban. A rendezvénysorozat a vidéki egyetemek közül idén a gödöllői Szent István Egyetemre látogat el, ahol február 20-án osztják ki a Kiváló Felsőoktatási Tankönyv Nívódíjait. Február 27-én író-olvasó találkozóra várják a vendégeket az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központba, ahol bemutatkoznak a kiadók és a szerzők, valamint kedvezményesen vásárolhatóak könyvek a dedikáláshoz.

A Mezőgazdasági Könyvhónapot a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatásával szervezi a Magyar Mezőgazdaság Kft., a Mezőgazda Kiadó, valamint a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet.

 

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása