A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának közös szervezésében 2014. január 30-án szakmai fórumot szerveztek az Országházban, amelynek fókuszában a Tanyafejlesztési Programok álltak. A konferencián Font Sándor, a Bizottság elnöke az elmúlt négy év legsikeresebb vidékfejlesztési programjának nevezte a Tanyafejlesztési Programot, majd hozzátette „a tanyán élés újra értelmet kapott”. A köszöntő beszédek során Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a tanyáról, mint hungarikumról szólt, véleménye szerint a tanya gazdálkodási, kulturális és egyben életforma is.

 

Budai Gyula a VM parlamenti államtitkára és Viski József a VM stratégiai főosztályvezetője a Tanyafejlesztési Program eredményeiről, aktuális kérdéseiről, valamint jövőbeli feladatairól tartottak előadást. A kizárólagosan nemzeti forrásból támogatott program kezdete óta (2011) mintegy 5,8 milliárd forint támogatást ítéltek meg 963 nyertes pályázónak, 589 egyéni gazdálkodó mellett 374 önkormányzat részesült vissza nem térintendő támogatásban.

 

Budai Gyula elmondta, néhány héten belül egy újabb tanyafejlesztési pályázatot hirdetnek meg egyéni tanyagazdálkodók részére, közel 320 millió forintos keretösszeggel. Az eddigi tapasztalatok, visszajelzések alapján igény mutatkozik a pályázható települési kör kiterjesztésére a Dunántúl tanyás térségeire vonatkozóan is. Hozzátette, a magyar kormánynak kiemelt célja, hogy 2020-ig minden tanyát áramellátással, megközelítését pedig járható úttal kell biztosítani. Kiemelte, hogy a tavalyi év végén egy tanyafejlesztési tárcaközi munkacsoportot állítottak fel azzal a céllal, hogy a jövőben a tanyák fejlesztéséhez, megújításához kapcsolódó feladatok összehangoltan működjenek, valamint a nemzeti források mellé további kiegészítő támogatások is elérhetőek legyenek a következő hétéves pénzügyi időszakban.

 

Csörszné Zelenák Katalin, a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének igazgatója „Egy tanyagondnoki szolgálat mindennapjai” címmel tartott előadást. Bemutatta a szolgálat céljait, valamint a Tanyafejlesztési Program során elért legfontosabb eredményeket.

 

A Tanyafejlesztési Program sikerességét Rendek Lászlóné Olga, a Rendnek Tanyamúzeum vezetője saját tapasztalatai alapján mutatta be. Elmondása szerint az említett fejlesztési forrás „mentőöv” a magyar tanyák számára, eredményeképpen a tanyákon élők újra erőre kapnak.

 

A konferenciát Viski József köszönő szavai zárták kiemelt köszönetet mondva a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézetnek (NAKVI), mint a Tanyafejlesztési Programok koordinálásában, lebonyolításában és menedzselésében közreműködő háttérintézetnek.

 

A rendezvényen a résztvevők között volt a NAKVI-ban működő Magyar Falusi Turizmus Programiroda, valamint a Magyar Tanyákért Programiroda több képviselője is.

 

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása