A Nemzeti Agrárszaktanácsadási Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) Esélyegyenlőségi Programirodája (EPIR) 2013. október 4-én hirdette meg a „Czinka Panna – Vidékfejlesztő Roma Fiatalok” Ösztöndíjprogram pályázati felhívását.

 

A szakmai támogató és pályaorientációs programba 25 nappali oktatási rendszerben az első főiskolai vagy egyetemi diplomáért tanuló roma fiatalt vettek fel, akik elsősorban a vidék- és közösségfejlesztés területén elhivatottak. Számukra a program elsősorban szakmai támogatást és gyakorlati tapasztalatok megszerzésének lehetőségét jelenti, valamint anyagi hozzájárulást is biztosít, hiszen minden hallgatóval – konkrét, előre meghatározott szakmai feladatokra vonatkozó – szerződést kötött a NAKVI.

 

A NAKVI meggyőződése, hogy a szegényeket, köztük a romákat érintő problémák megoldásában komoly szerepe lehet a helyi közösségeknek. Legfőképpen ott van erre lehetőség, ahol a diplomás roma fiatalok felismerik annak jelentőségét, hogy szűkebb hazájukba visszatérve hatékonyan tudnak segíteni a közösségeknek.

 

A hallgatók kiválasztásakor fontos feltétel volt, hogy akarjanak tenni a hátrányos helyzetű településeken élők fejlődéséért, fogékonyak és érdeklődőek legyenek a vidékfejlesztés gyakorlata iránt. Az ösztöndíjasok tanulmányainak rendkívül színes a palettája: van köztük szociálpedagógus, tanítóképző, vagy akár orvosi tanulmányokat folytató fiatal is. A NAKVI meggyőződése, hogy mindannyiukból kiváló vidék- és közösségfejlesztő szakember válhat, hiszen valamennyien élénk szakmai érdeklődésről adtak tanúbizonyságot már a meghallgatások során és az első közös találkozáskor is.

 

A hallgatók a programban szakmai rendezvényeken, tanulmányutakon vesznek részt, megismerhetik a közösség- és vidékfejlesztés helyi sikereit és kudarcait, valamint személyesen is mentorálják őket. Mindezeken felül havonta egy tematikus szakmai hétvégén is találkoznak egymással, amelyet minden alkalommal a NAKVI munkatársai közül kikerülő képző tart.

 

Az első találkozón a fiatalok képet kaphattak az ösztöndíj program konkrét céljairól, saját feladataikról, nem utolsó sorban pedig megismerkedhettek egymással és szakmai munkájukat segítő  tutorokkal.

 

A hétvégén fény derült arra, hogy a résztvevőket mi ösztönözte arra, hogy részt vegyenek a programban, illetve arra, hogy tanulmányaikon belül mely területek érdeklik őket leginkább. A képzés és a beszélgetések eredményeként megtudhatták egymásról azt is, ha valaki önkéntes tevékenységet végez, szakmát tanul, vagy a képzőművészet iránt érdeklődik.

 

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása