A vidék értékeivel várta a látogatókat a Magyar Vidék Napja október 26-án a budapesti Millenárison. A rendezvény célja a fejlesztések, projektek bemutatása, amelyek a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával valósultak meg, valamint megmutatni a kézzelfogható változásokat a vidéki emberek életében.

 

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár az esemény megnyitóján elmondta, hogy a rendezvény egyúttal a Virágzó Vidékünk Roadshow utolsó állomása, amely a 2007-2013-as európai uniós költségvetési időszak eredményeit mutatja be. Hangsúlyozta, hogy az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból mintegy 1400 milliárd forint állt rendelkezésre a vidék és a mezőgazdaság fejlesztésére, ennek több mint 90 százalékát már lekötötték, 66 százalékát pedig már ki is fizették, így minden remény megvan, hogy minden lehetséges forrást sikerüljön felhasználni. A Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program szerint elosztott pénzeket főként a mezőgazdaság, az erdészet és az élelmiszeripar versenyképességének növelésére fordították, de az agrárium mellett vidékfejlesztésre is jelentős összeg jutott. „Hiszünk abban, hogy a vidék nem csak termelési hely, nem csak flóra és fauna, amelyet meg kell védeni, hanem egyben egy társadalmi és kulturális tér is” – hangsúlyozta V. Németh Zsolt, ennek jegyében pedig például több mint félezer művelődési ház megújult, és falusi templomokat, népi műemlékeket állítottak helyre.

 

Több ezer résztvevővel zajlott a Virágzó Vidékünk Roadshow, amelynek hetedik, utolsó állomásán a budapestieknek mutatják be, milyen gazdag és csodálatos a vidék, közölte Medgyasszay László. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) elnöke kiemelte, hogy Fazekas Sándor miniszter bízta meg a szervezetet a rendezvénysorozat lebonyolításával, amely sokrétű tevékenységet végez, és olyan projektre is támogatást nyújt, amelyek nem csak ismeretátadást jelentenek, hanem tényleges, kézzel fogható eredményekkel járnak. Ilyen az „Adj helyet a helyinek!” mozgalom, amely 7,8 millió forint támogatást nyújtott helyi termék polcok kialakítása érdekében gyakran látogatott helyekre, hogy azokhoz is eljussanak a térségi élelmiszerek, akik maguktól nem mennének el például egy termelői piacra. A hagyományőrzés is a vidékfejlesztés fontos része. Erre szolgál a Nagyapám Háza mester-inas mintaprogram, amelynek részeként fiatalok a gyakorlatban ismerhetik meg a hagyományos népi építészet technikáit. A kezdeményezést az MNVH több mint hatmillió forinttal támogatta. A régi ízek megőrzésére szolgál a csárdavilág és betyárételek mintaprojekt, amely olyan vendéglátóhelyekkel foglalkozott, ahol a sokszor már elfeledett fűszerekkel, technikákkal a hagyományos magyar konyha jegyében készítenek ételeket. Az európai uniós pénzek mindenki számára elérhetőek, csak jó pályázat kell, emelte ki az MNVH elnöke.

 

Mezőszentgyörgyi Dávid, az MNVH főtitkára és a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) főigazgatója közölte, büszke arra, hogy az Intézet ilyen programokat tud rendezni. Az esemény célja a vidék és a vidékfejlesztési  eredmények bemutatása mellett, hogy a látogatók jól szórakozhassanak, és majd maguk is ellátogassanak vidékre. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy ez egy családi nap, az Intézet pedig éppen egy napja nyerte el a Családbarát Munkahely címet. Mezőszentgyörgyi Dávid arra biztatott mindenkit, hogy keressék az MNVH-t és a megyei referensi hálózatának tagjait, valamint a NAKVI – a helyszínen jelen is lévő – munkatársait.  Beszélgessenek, ismerkedjenek, szerezzenek élményeket és ezután pedig menjenek maguk is az itt bemutatott értékek eredeti vidéki lelőhelyeire.

 

A rendezvényen az európai uniós támogatású vidékfejlesztési eredmények mellett különféle programok igyekeztek közelebb hozni a vidék értékeit a városlakókhoz, és szakmai konferencián foglalkoztak a vidékfejlesztés kulcskérdéseivel. A Vidék Mustrán friss, kézműves élelmiszereket kínáltak közvetlenül a termelők, sőt, a látogatók akár maguk is készíthettek mézeskalácsot. A kisebbeket többek között babajátszóházzal és bábelőadással, a nagyobbakat ügyességi játékokkal és táncházzal várták, valamint fellépett a Kaláka együttes, a Karak Zenekar, Ferenczi György és a Rackajam.

 

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása