Az idei évben ünnepli 125. születésnapját a Magyar Állategészségügyi Szolgálat: 1888-ban született törvénycikk az állategészségügy rendezéséről, amely alapján megszervezték az ezzel foglalkozó hálózatot. Az évforduló alkalmából szobrot avattak a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán, amely Európa egyik legrégebbi állatorvosképző intézménye. A félig ember, félig ló kentaur-szobrot Kardeván Endre országos főállatorvos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára, valamint Sótonyi Péter, a kar dékánja leplezte le.

 

„Ez az ünnep nem csak a múltról, a jelenről is szól” – jelentette ki az államtitkár. Kardeván Endre elmondta, idén készült el hazánk első élelmiszerlánc-biztonsági stratégiája, amelynek hatására a hazai fogyasztók egészségesebb termékeket fogyaszthatnak. Kardeván Endre bejelentette, hogy a most felavatott szobor 125 kicsinyített mását adják át azoknak a szakembereknek, akik sokat tettek az élelmiszer-biztonságért és -egészségügyért.

 

A szobor elhelyezésekor olyan helyszínt kerestek, amely megkerülhetetlen az állategészségügy szempontjából, ezért gondoltak már elsőként is az egyetemre, közölte Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elnöke. A kar dékánja, Sótonyi Péter felhívta a figyelmet, hogy az intézmény gyökerei 1787-ig nyúlnak vissza, az állategészségügyi szolgálat csaknem pontosan száz évvel későbbi létrehozása pedig egy világszínvonalú hálózat működését alapozta meg. Ez a rendkívül gazdag múlt pedig a jövőre nézve is biztató irányt mutat.

 

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása