„Mit ér az egynyári virág a parkokban, ha magyar?” Ezt a címet viselte a Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő KhN Kft. (GyDK) budapesti épülete előtt felállított sátorban rendezett konferencia, amelyet a szervezők a magyar nemesítésű egynyári dísznövények fajtabemutatójával kötöttek össze. Az időjárás kegyes volt a résztvevőkhöz, kellemesen enyhe időben és ragyogó napsütésben tartották meg az eseményt, ami különösen a tanácskozást követő fajtabemutató szempontjából bírt jelentőséggel.

A résztvevőket Kasztovszky Zoltán, a GyDK ügyvezető igazgatója köszöntötte, kijelentve, hogy virágokkal foglalkozni bár nemes feladat, igen áldozatos munka, amelynek gyümölcse csak hosszú idő múlva érik be. „Mivel a magyar dísznövénytermesztés és -nemesítés immáron 60 éves múltra tekint vissza, az eredmények már megmutatkoztak” – fogalmazott az igazgató, hozzátéve, hogy az elmúlt években 13 komoly nemzetközi díjat nyertek a hazai nemesítésű dísznövényfajták, amelyek közül kiemelte a Celosia plumosa „Arrabona” fantázianévre hallgató fajtáját, amely Európa egyik legrangosabb dísznövény-seregszemléjén, a Fleuroselect-en aranyérmet nyert.

„A nemzetközi sikerek lehetővé teszik, hogy nemzetközi szinten új alapokra helyezzük az ágazatot” – mondta el Kasztovszky Zoltán, megemlítve, hogy a közelmúltban több komoly szerződést kötöttek, és a magyar nemesítésű fajták külföldi értékesítését követő visszajelzések a világ minden tájáról, a magyarországitól teljesen eltérő környezeti viszonyok mellett is kivétel nélkül pozitívak. „A siker számunkra biztosíték, a kereslet nemzetközi volumene pedig jó alap az intenzívebb folytatásra” – szögezte le az igazgató, hozzátéve, hogy az értékesítés terén egyre több hazai jó példával is büszkélkedhetnek. „Fontosnak tartjuk a szakmán belüli információcserét, ezért rendeztük meg az eredményekre alapozva, nem titkoltan hagyományteremtő céllal ezt a szakmai konferenciát, és bízunk benne, hogy jövőre is itt üdvözölhetjük a szakma rangos képviselőit” – zárta beszédét Kasztovszky Zoltán.

Ezt követően Orlóci László, a Dísznövény Szövetség- és Terméktanács elnöke tartott előadást a szövetség jövőjéről és az ágazat érvényesülésének hazai gyakorlatáról, helyzetéről. Leszögezte, hogy szükség van a jelenlegi támogatók megtartására, valamint új támogatók toborzására, és sürgette az egyesülés és a szövetség megerősítését. „Szükség van az egyéni érdekek megismerésére, ezek ütköztetésére, majd ezekből célokat és irányokat kell egyértelműen megfogalmazni, amit mindenki vállalhat és követni tud. Ez jól felfogott önérdek kell, hogy legyen, más út pedig nincs” – jelentette ki. „Meggyőződésem, hogy alapvető fontosságú a társadalomban tudatosítani, hogy a díszkertészet nagyon fontos ágazat, és bevételei a nemzetgazdaság szempontjából sem elhanyagolható jelentőségűek” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy e cél elérésének egyedüli útja a szövetkezés. „Egyébként e szempontból végzett eddigi tevékenységünk első eredményei már megmutatkoznak” – mondta el Orlóci László, példaként említve a kamarai tagságban való jelenlétet.

A konferencián ezt követően színvonalas szakmai előadásokon, illetve posztereken mutatták be az ágazat szakemberei a dísznövénynemesítés és -termesztés kapcsán az utóbbi évek eredményeit, lehetőségeit, majd a résztvevők Szabó Mária, a GyDK nemesítőjének vezetésével egynyári fajtabemutatón vettek részt a nonprofit kft. kertjében, ahol 1200 négyzetméteren 16 dísznövényfaj mintegy 12 ezer egyedét tekinthették meg.

 

forrás: NAKVI

Cikk megosztása