A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) elnöksége által 2012-ben az „év vidékfejlesztő közössége” elismerésben részesített, kecskeméti Katona József Könyvtár munkatársai Újsolton és Dunaegyházán adták át ünnepélyesen a megújított könyvtárakat.

Újsolton Pintér Sándor polgármester megnyitó szavai után Nyitray András, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte a megjelenteket.  Ezt követően Eperjesi Tamás, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) főigazgató-helyettese méltatta a megyei könyvtár fejlesztő csapatának a vidék fejlődése, megmaradása és megújulása érdekében kifejtett tevékenységét. Külön kiemelte a Bács-Kiskun megyei példa nyomán a könyvtári szolgáltatással egybekötött közösségi terek fontosságát, az ily módon megújított falvakban az új közös „nappali szoba” jelentőségét.

Ramháb Mária, a Katona József könyvtár igazgatója megköszönte a helyiek támogató segítségét, amelynek köszönhetően egy alig kétszáz fős aprófaluban a helyben lakók is hozzájuthatnak mindazon szolgáltatásokhoz, amelyet ettől az időponttól Újsolton is biztosít a megyei könyvtár. A falugazdászi szolgáltatással integráltan működtetett épületben az újsolti gyermekek örömére a „könyvtármaci” is megtalálta a helyét. Az ünnepélyes átadást követően – a bográcsban főzött birkapörkölt és a helyben sütött rétes felszolgálásával – kötetlen formában kezdetét vette az éjszakába nyúló szabadtéri „falusi piknik”.

Ugyanezen a napon Dunaegyházán az államalapító, Szent István napja alkalmából szervezett ünnepi műsor részeként adták át a megújult művelődési házat és könyvtárat. Nagy Tamás polgármester szlovákul és magyarul köszöntötte a megjelenteket, valamint külön mindazon házaspárokat, akik legalább 50 éve helyben kötöttek házasságot. Megnyitójában hangsúlyozta, hogy a közel 1500 lakosú Dunaegyháza rendkívül büszke a „tót” hagyományaira, védi, ápolja és megújítva éli szlovák nemzetiségi hagyományait az oktatásban, a népzenében és táncában egyaránt.

Eperjesi Tamás, a NAKVI igazgatója ünnepélyes megnyitójában országosan is mintát adó példaként méltatta a helyi fejlesztéseket. A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programra (TIOP) benyújtott sikeres pályázat mellett az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) támogatásával megújított művelődési házban – a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) könyvtári támogatásának köszönhetően – új közösségi térben, integráltan veheti igénybe ettől kezdve a megyei könyvtár által biztosított szolgáltatásokat a lakosság.  Véleménye szerint a dunaegyházai fejlesztés a jövőben akár példaként is szolgálhat a megújított LEADER program szinergiahatására, a több európai alapból finanszírozott helyi fejlesztések (CLLD) számára is. Emellett külön megköszönte a Katona József Könyvtár csapatának a vidéki közösségek megmaradása érdekében végzett munkáját.

Ramháb Mária igazgató köszöntője után a helyiek önfeledt, közös játék keretében vették újra birtokba a közösségi házat. A játék győztesei mellett az esemény valamennyi résztvevője nyertesnek érezhette magát a megnyitón.  A rendezvényt színes tűzijátékkal zárták.

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása