Mintegy kilencmillió forintos beruházással felújították a fenyőfői magpergetőt, amelyet Kara Ákos országgyűlési képviselő avatott fel. A beruházást a Benkéné Mejlinger Ildikó által elnökölt Fenyőfő Lakosságáért Alapítványnak megítélt nyolcmillió forintos LEADER-támogatás segítette. Az önerőt a Bakonyerdő Zrt. állta. A fejlesztés célja az volt, hogy a turisták a régi mesterséget egy működő épületben ismerjék meg. Az ősfenyveséről ismert bakonyi község évente tízezer látogatót fogad.

Kovács Attila
, a Bakonyerdő Zrt. bakonyszentlászlói erdészetének vezetője elmondta, hogy a felfűtött magpergetőben a fenyőtobozok hő hatására szétnyílnak és kihullnak belőlük a szárnyas magok - egy mázsa tobozból négy-nyolc kilogramm. Ezekről a szárnyat leválasztják, majd kifújják közülük a léha, vagyis csíraképtelen magokat. A maradékot elültetik vagy szaporítóanyagként értékesítik.

Az avatóünnepségen Kara Ákos úgy fogalmazott: ehhez az épülethez hasonló barátságos, innovatív megye létrehozását szolgálja a készülő megyei területfejlesztési koncepció. Csányi Péter, a Pannónia Kincse Leader Egyesület munkaszervezet-vezetője elmondta, hogy Fenyőfő már több mint 60 millió forint LEADER-támogatáshoz jutott az elmúlt években.

Forrás: Pannónia Kincse LEADER Egyesület, kisalfold.hu

Cikk megosztása