Felcsúton tartottak országos konferenciát agrár- és táplálkozástudományi szakemberek, politikusok, a közétkeztetésben érdekeltek és érintettek az egészséges táplálkozás jegyében. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a hagyományok jelentőségét hangsúlyozta: naponta kétmillióan esznek a közétkeztetési „nagykonyhán” a bölcsődétől az egyetemi menzákig. A vidékfejlesztési tárca által is támogatott Országos Mintamenza Program a közétkeztetés minőségén kíván javítani, a tárca kiemelt programja a gyermekétkeztetés megújítása, amely a helyi termékek népszerűségét, s a vidéki termelés fellendülését vonhatja maga után.

Békés megyéből indult útjára a közétkeztetés reformja, amely visszatérne a régi-új főzési technikákra és főként a helyben termelt és feldolgozott alapanyagok alkalmazására, az egészséges táplálkozás jegyében. A reformot elindító alföldi csapat előadói hangsúlyozták: egyik pillanatról a másikra nem lehet eredményeket elérni, a közízlés megváltoztatása nehéz. Paller Judit országos és Müller Cecília Fejér megyei tisztifőorvosok mellett többek között előadást tartott Pesti Imre orvos, fővárosi kormánymegbízott, és Győrffy Balázs, az Agrárgazdasági Kamara országos elnöke. Utóbbi szerint a kamara köztestületként több lábon álló rendszert épít fel, amely a termékpályák szereplőire alapoz a Mintamenza programban is. Konrád Istvánné, a Magyar Piac Szövetkezet elnöke a helyi kis- és őstermelők szerepét emelte ki. Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere, a Puskás Akadémia alapítványi vezetője leszögezte, hogy anyagi áldozatra és tudatos szemléletformálásra van szükség az iskolai menzák megreformálására. Elmondta: bízik benne, hogy a lokálisan megbecsült és ismertté váló saját feldolgozott termékek vásárlói lesznek a menzák a helyben és közelben termett zöldség-gyümölcs mellett, s a magyar gazdák versenyképesek e téren. A jogszabályi háttér ennek érdekében változott meg a korábbi akadályok elhárításával. A késő délutánig tartó előadásokon már futó és sikeres példákkal szolgáltak a csatlakozni kívánó szakembereknek a közétkeztetés reformjához.

Forrás: Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség Közhasznú Egyesület, Fejér Megyei Hírlap

Cikk megosztása