A gazdasági válság és az egyre növekvő energia- és élelmiszerárak sokakat arra késztetnek, hogy ott spóroljanak, ahol csak lehet. A jászárokszállási Boros Zoltán nyugdíjas évei előtt kőművesként dolgozott. Mindig érdekelték a különböző környezetbarát, költségkímélő technológiák, a papírbrikettgyártás munkaigényes folyamat és nyáron is bőven ad napi elfoglaltságot a nyugdíjasnak. Első lépés a papír begyűjtése – mondta Boros Zoltán – minden, ami papírból van használható. „Nagykátáról, Veresegyházáról, Pestről és itthonról is több ismerősömtől kapok újságokat, papírhulladékot. Gondosan összegyűjtöm őket zsákokba, majd csíkokra tépkedem a brikett alapanyagát. Korábban iratmegsemmisítőt használtam, de miután négy gép felmondta a szolgálatot, kézzel tépkedem szét az újságot. A papírhulladékot ezt követően az udvaron található áztatóba teszem. Az áztató aljára szórok egy kis fűrészport, majd papírréteg következik, középre szintén mehet fűrészpor és rá újabb papírréteg. Így sokkal keményebbre tudom préselni” – mesélte az ötleteket az árokszállási nyugdíjas.

Nyolcvan literes hordóban körülbelül 25 kiló papírt áztat, amiből 10-12 darab papírbrikett korongot készít. A gyártás egész menetét a környezettudatosság, költségkímélő módszerek alkalmazása jellemzi. Az áztatás során Zoli bácsi, ha teheti, esővizet használ, de a vízóra- és a szerelőaknából is merített már vizet. Az áztatást követő munkafolyamat a beáztatott papírok összezúzása és a préselés. „Igyekeztem minden eszközt saját magam elkészíteni, így nem kellett nagy összeget beruháznom a brikett készítéshez. A formaedényt például régi disznóvályúból készítettem. A korong formájúra préselt papírt az udvaron szárítom egy-két napig vagy akár egy hétig is. A jó papírbrikett lényege, hogy jól kiszáradjon és kőkemény legyen” – tanácsolta Zoli bácsi.

A téli fűtéshez a papírbrikett mellett szenet is használ. A házban hét helyiség fűtése körülbelül 60-70 ezer forintból jött ki összesen. „A környezetvédelem szempontjából fontosnak tartom, hogy minél kevesebb fát vágjanak ki az emberek, ezért azt nem használok a fűtéshez. A papírbrikett egyébként a fához hasonló módon ég el, hamutartalma is nagyon alacsony, két-három százalék körül van. Fűtőértéke pedig nem sokkal kevesebb a fáénál, 13 ezer és 15 ezer kcl/kg között mozog” – mondta a nyugdíjas.

Forrás: Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete, szoljon.hu

Cikk megosztása