A Start munkaprogramban három hektáron termelnek Csongrádon zöldséget és nevelnek virágpalántát – utóbbiból 19 ezer tövet, amelyek majd a város parkjait díszítik. Az összesen héthektáros kertészet, ahol korábban is mezőgazdasági tevékenység folyt, a Közmű Kft. tulajdonában van, a cég azonban fizetési elmaradás miatt felmondta a szerződést a korábbi használóval. A telepet idén már a Városellátó Intézmény – szintén bérlőként – vette gondjaiba, részben azért, hogy a hasznosítással pénzt takarítsanak meg a városnak. A felújításban, gyommentesítésben és a termelésben 40 ember dolgozik, a munkájuknak köszönhetően pedig a város nemcsak olcsóbban állíthatja elő a palántákat, de a korábbinál nagyobb területen virágosíthatnak, mondta a főkertész, Dékányné Lantos Anikó.

A közmunkások egy másfél éves képzésben is részt vesznek, ahol háztartási növénytermesztő és tartósító ismereteket kapnak. A tanfolyam ugyan nem OKJ-s képzés, de az elhangzottakat otthon is kamatoztathatják. A tanultakat Seres Mihály munkavezető rendkívül hasznosnak értékelte, több információt a tanfolyamon hallott először.

„Megtakarítunk egyrészt azzal, hogy a palántát nem pénzért kell venni, másrészt azzal, hogy a zöldséget a közétkeztetésben használjuk majd fel. A teljes igényt ugyan nem elégíti ki a Kis-Tisza utcai kertészet, de kiegészíti a környékbeli termelőktől vásárolt áru mennyiségét” – jelentette ki a Városellátó vezetője, Hajdú László.

Forrás: Alsó-Tisza Vidék Fejlesztéséért Egyesület, delmagyar.hu

Cikk megosztása