Egy kutatás szerint a Bakonyalján élők alig tíz százaléka végzett eddig önkéntes munkát, ám lenne erre igény, ha a segítő munkavégzés helyben történne. Ennek akadálya a szükséges információk, illetve tudás hiánya az adott térségben. Régebben szabadegyetemi előadásokkal, szakkörökkel oldották meg ezt a problémát, de ma már az oktatási-művelődési intézmények egyre nehezebben tudják ellátni ezeket a feladatokat.

A zirci önkéntes pont avatóján Ottó Péter polgármester arról beszélt, hogy az emberek azért jönnek a világra, hogy közösségeket építsenek, amelyekből aztán újabb közösségek születnek. Szerinte ez a kezdeményezés jól szolgálhatja Zircet és térségét.

Kutasi Csaba, az önkéntes pontnak helyet biztosító Bakonyi Természettudományi Múzeum igazgatója felhívta rá a figyelmet, hogy az intézmény életében nem példa nélküli az önkéntesek befogadása, hiszen voltak már önkéntes tárlatvezetőik, de a Bakony kutatásában ma már többen is önkéntesen vesznek részt.

Berdó Erika Gabriella, a pályázat szakmai vezetője szerint szinte mindenki végzett már önkéntes munkát, csak nem volt meghatározva, hogy az az, ám mostantól ehhez szervezett kereteket biztosítanak. A pályázati projektben 120 önkéntes bevonása és megfelelő ismeretekkel való felvértezése után egy közösségi szabadegyetemi rendszer felépítése a cél. Azt várják eredményként, hogy a térségben az egyénekből hiányzó képességek, az elmélet, illetve gyakorlati tudás hiánya mérséklődik, ezáltal pedig könnyebben juthatnak munkához.

Suhajda László, a pályázat szakmai koordinátora tájékoztatójában kifejtette, az Echo Innovációs Műhely az „Oszd meg a tudást! Önkéntes pontok létrehozása a Bakonyalján” című projektjével három Önkéntes Pontot hoz létre Móron, Ácsteszéren és Zircen, hogy ellássa a térségben a fogadó szervezetek és önkéntesek közötti közvetítői feladatokat, és hogy létrejöjjön az egymásra az önkéntesség révén számítani tudó, segítő, támogató társadalmi közeg.

Emellett a lakosságot is be kívánják vonni egy önkéntességet népszerűsítő programba. A zirci önkéntes pont vezetője, Harmat Beáta kijelentette, számítanak az aktív nyugdíjasokra, a munkanélküliekre, s mindazokra, akiket érdekel az önkéntes munka, a múzeum belső élete.

Forrás: "A Bakonyért" Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület, veol.hu

Cikk megosztása