Átadták a Zirci Ciszterci Apátság megújult épületegyüttesét, ahol az alkalomból Orbán Viktor miniszterelnök mondott ünnepi beszédet. Értelmezése szerint a cisztercita rend újjáalapítójának, Szent Bernátnak a gondolatai arra intenek, hogy a világosság forrását saját magunkban kell hordoznunk, de ennek csak akkor van értelme, ha mások is látják ezt a fényt. A magunk útján, magyar és keresztény kultúránk értékeire építkezve lehetünk erős ország és sikeres nemzet, és csak az képes megújulni, aki nem tagadja meg az őseit, hagyományait – hangsúlyozta a kormányfő. A mintegy hatszázmillió forintos európai uniós támogatással átadott épületegyüttes előtt tartott beszédében kitért arra is, hogy Európában az, ami korábban érték és igazság volt, mára homályos emlékképpé vált, és arról kell beszélni, mit kell tennünk azért, hogy mi kihúzzuk a kátyúból az Európai Unió szekerét. A miniszterelnök az ünnepségen bejelentette azt is, hogy a zirci arborétumot visszaadják azoknak, akikhez mindig is tartozott: a zirci ciszterci apátságnak.

Dékány Á. Sixtus zirci ciszterci apát felidézte az apátság történetét. „Ígérem, hogy életünk és munkánk - ahogy eddig is - ezután is a magyar nemzet az egyház javát fogja szolgálni” – fogalmazott az apát.

Történelmi pillanat részesei vagyunk, mivel sem a krónikák, sem a legidősebb emberek nem emlékezhetnek olyan mértékű fejlesztésekre, amelyek az apátsági épületben megvalósultak – méltatta a beruházást Ottó Péter polgármester.

A zirci ciszterci apátság renoválási és fejlesztési munkálatai az 1990-es években kezdődtek el. Először a kis quadrumot (kerengőt) tették lakhatóvá, majd ezt követte a bazilika belső rekonstrukciója, és egy idősotthon kialakítása. Az apátság és a kolostor homlokzata, valamint az előkert felújítása mellett új látogatóközpontot is avattak. Az épületegyüttes és a Rákóczi tér összesen több mint 700 millió forintból újult meg.

Forrás: "A Bakonyért" Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület, veol.hu

Cikk megosztása