Kazáron falu volt a faluban a laskafesztiválra és tócsni partira összegyűlt vendégsereg azokkal a fogadóhelyekkel, -sátorral, színpaddal, vidámparkkal, megannyi bemutatóhellyel, amelyeket felépítettek a térképes eligazításról is gondoskodó helyiek. Napsütéses idővel az égiek is kedvükben jártak, csupán késő délután kezdett rá az eső. Ez a nap ismét csak megmutatta, milyen sok hazai településsel van kapcsolata Kazárnak, az ország minden részéről – a partneri találkozóra pedig külföldiek, lengyelek, csehek, finnek, szlovákok – is eljöttek ide, hogy részesei legyenek az igazi népünnepéllyé terebélyesedett, hagyományőrző fesztiválnak.

A sütés-főzésre, helyi jellegzetességekre és a szórakoztatásra épülő, hatodik alkalommal megrendezett fesztivált Molnár Katalin polgármester nyitotta meg, jó szakácskodást kívánva nem kevesebb, mint ötvenhét főzőcsapatnak. Az óriási, szabadtéri konyha főzőhelyei mind külön arculatot mutattak, hiszen nem kellett feltétlen laskát, vagy tócsnit sütni, ki-ki a saját lakóhelye sajátos ételével is nevezhetett a versengésre.

A helybeli fellépők mellett nógrádiak és más megyékből érkezett hagyományőrző csoportok, a zenei műfajok garmadáját képviselő együttesek, szólisták kértek és kaptak figyelmet. Sokféle, tartalmas időtöltést kínáltak a kiegészítő programok: veterán járművek és más autó-különlegességek, valamint egy 1930-as gyártmányú erőgép is vonzotta az érdeklődőket. A vidámpark, a póni lovaglás, a kirakodóvásár is népszerűnek bizonyult, a látnivaló régiségeket bemutató múzeumok tárt ajtókkal várták a betérőket. A Tizen5let fiataljai a bringóhintókat adták ki egy-egy félórára, pedálos falusétára. Sokak érdeklődését felkeltette a délután feltűnő, egyre alacsonyabban szálló rendőrségi helikopter.

Forrás: 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület, Nógrád Megyei Hírlap

Cikk megosztása