„Hét éve kismamaként alapítottam a Kis Bocsot” – mesélte Gallyasné Dósa Katalin, aki azóta motorja a térség civil kezdeményezéseinek. „Otthon voltam a kisfiammal, és akkor ébredtem rá, hogy nem nagyon van a környéken olyan lehetőség, ahol egymást segítve hasznos információkhoz juthatnának az emberek. Néha már úgy érzem, túlnőtt még a legmerészebb álmaimon is, ami az akkori ötletből lett és nagyon örülök neki. Öngerjesztő lett a folyamat, a Kis Boccsal csak az élére álltunk. Nem egyedül tehetek arról, hogy ilyen, Ifjúsági Parkot betöltő nagy kezdeményezés lett belőle” – mutatott körbe a május 11-i expo nyüzsgésén. „Lehet, hogy nevet kéne változtatnunk” – tette hozzá nevetve. – „Nagy Medve lett a Kis Bocsból az évek alatt. Kismamáknak akartam kezdetben programot, segítséget nyújtani, s térségi összefogás lett belőle. Hálás vagyok érte azoknak az embereknek, akik mellénk álltak. Egyedül nem sikerült volna.”

Füzesabonyban a verőfényes május eleji szombaton 45 szervezet összesen 200 kiállítója mutatta meg magát a sátrakban, a nagyszínpadon pedig egész nap programok várták a helyieket. Nem csak a városból, de a környékről, Egerfarmosról, Andornaktályáról, Bélapátfalváról, Domoszlóról, Mezőtárkányból, sőt Szihalomról is érkeztek kiállítók, sőt, fellépők is. Utóbbi település részvétele különös jelentősséggel is bír Dósa Katalin számára, hiszen ő maga Szihalomban él családjával.

„Egyre nagyobb szükség van az ilyen civil szervezetekre, mint a településünkön működő Kis Bocs Egyesület. Fontosak, mert már a legkisebb gyerekeknek is megtanítják, hogy másokért tenni valamit, az igazi boldogság” – mondta Bóta József Sándor, Szihalom polgármestere a megnyitón. Sipos Attila, Füzesabony alpolgármestere is szólt az egybegyűlt közönséghez, aki szintén az egyesület közösségszervező erejének fontosságát emelte ki. Ez az összefogás szerinte alapja lehet a térség fejlődésének. Gallyasné Dósa Katalin arra hívta fel a figyelmet: a harmadszor megrendezett expo egyszerre képviseli a meggyökeresedő hagyományt és rendhagyó is, hiszen a Kis Bocs Baba-Mama Klub és Baba-Mama Egészség, Életmód, Szabadidő és Szociális Információs Közhasznú Egyesület Új Széchenyi Terv által támogatott projektjének egyik állomása is. Ebben a programban jött létre a Szociális Információs és Önkéntes Pont.

A sátrakban bemutatkoztak a térség civil szervezetei, de több, a megyében működő rehabilitációs intézet, fogyatékos otthon lakói által készített munkát is megnézhettek a füzesabonyi Ifjúsági Parkba látogatók. Volt sátorszépségverseny, de a legjobb szakácsok is megmérették magukat: bográcsban főztek. A gyerekeket rajzverseny, a sátrakban pedig kreatív foglalkozások, arcfestés, lufifújás várta. Nyílt nap volt az Egészségügyi Központban is.

Forrás: Tisza-Tarna-Rima Mente Fejlesztéséért Közhasznú Egyesület, heol.hu

Cikk megosztása