Mobil kemencét és gyümölcsaszalót kapott a ceglédi tanyagondnoki szolgálat. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően jutottak a hasznos eszközökhöz, amelyekkel a külterületeken élők mindennapjait szeretnék segíteni. Kenyeret, kalácsot, de akár malacot is lehet sütni a vadonatúj mobil kemencében.

A tanyagondnoki szolgálat régi álma teljesült a kemence beszerzésével. Farkas Márta, a tanyagondnoki szolgálatot ellátó Máltai Szeretetszolgálat ceglédi szervezetének elnöke elmondta: „Az első ötletünk az volt, hogy építünk egy kemencét valahol, de az azért nem egy egyszerű dolog, tehát ha már építünk, akkor az olyan legyen, hogy hagyományos legyen, és tényleg megfeleljen a követelményeknek. Akkor jött a lehetőség, hogy a tanyagondnoki szolgálat fejlesztésére írtak ki pályázatot.”

A tanyagondnoki szolgálat az önkormányzattal közösen pályázott, méghozzá sikeresen. A projekt legfontosabb eleme a ceglédi piac egy részének befedése volt. A Nemzeti Tanyafejlesztési Program egyik célkitűzése a tanyasi termékek piacra jutásának elősegítése, a piacfejlesztés, illetve a tanyagondnoki szolgálatok segítése - tájékoztatott Tótin Lóránt kabinetvezető.

A sikeres pályázat tehát lehetőséget teremtett egy mobil kemence és gyümölcsaszaló beszerzésére is. Nem titkolt cél, hogy megtanítsák a fiatalokat a kemencés ételek készítésére. „3-4 fős csoportban szeretnénk őket behozni, és gyermekfelügyeletet is biztosítunk mellette, tehát ezt a komplex programot egy hónapban egyszer tervezzük, de ha sikerül, lehet hetente is” - tájékoztatott Farkas Márta.

Sörösdobozokból készült a napkollektor, amely bevezeti a hőt a kisházba, ahol tálcákon aszalódhat a gyümölcs. Tótin Lóránt reményét fejezte ki, hogy hasznos segítség lesz a szerkezet, és hogy sokan kedvet kapnak aszaló készítéshez. „Az lenne a cél, hogy vágjanak bele minél többen, akik gyümölccsel rendelkeznek és látnak benne fantáziát” - mondta.

A két aszalót és a mobil kemencét a Máltai Szeretetszolgálat Bajcsy Zsilinszky úti irodájában helyezik el.

Forrás: GERJE-SZTŐK Helyi Vidékfejlesztési Közösség Egyesület, ctv.hu

Cikk megosztása