Szeresd a magyart! címmel szervezett május 22-én konferenciát Nemesvámoson a Pannon Térség Fejlődésért Közhasznú Alapítvány. A rendezvény egy sorozat nyitánya: másnap Kislődön a néptánc ünnepét tartották meg. Ezen összesen százharmincan léptek fel és mutatták be a Kárpát-medencében élő népek tánckultúráját.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter megnyitójában arról szólt: az emberek életében viszonylag ritkán adatik meg, hogy a hazaszeretetet teljes valójában megtapasztalják, sőt sokan ezeknek a felemelő pillanatoknak nem részesei, csupán lelkes nézői. Pedig a hazaszeretet nem csak a pátosz, sokkal egyszerűbben is megélhető, például abban, hogy megőrizzük azt, amit őseink hagytak ránk és a korszerű módszerekkel ötvözve utódainkra hagyományozzuk őket. Ehhez persze kellenek az olyan emberek, mint Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődésért Közhasznú Alapítvány elnöke, egyben az Országgyűlés tagja, aki képviselőtársaival felkarolta a hungarikumok ügyét.

A konferencia témája a hagyományőrzés és a helyi lehetőségek kihasználása volt. Sövényházi Balázs, Nemesvámos polgármestere elmondta, hogy támogatják a helyi vállalkozásokat és bemutatják a termékeiket. A település kezdeményezője volt a térségi pénz, a balatoni korona bevezetésének. A Pannon Egyetem két karával együttműködve a jövőben kidolgozzák a kisüzemi sertéstartás korszerű modelljét és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével agrármérnököt vonnak be a munkába.

Sztolyka Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rozsály polgármestere arról szólt, hogy miként lett önellátó a rendszerváltás után a nyolcszáz lakosú település. Kilencven hektáron gazdálkodnak, saját gépparkjuk van, megtermelnek mindent, ami a közétkeztetéshez kell, a felesleget pedig önköltségi áron helyben értékesítik. A marketing és a helyi termékek értékének kapcsolatáról Szabados Zsuzsanna, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület munkaszervezet-vezetője szólt.

Forrás: Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, veol.hu

Cikk megosztása