Egyre több önkormányzat indít közfoglalkoztatási mezőgazdasági programot. Főleg korábban műveletlen, parlagon hagyott területeket vonnak ismét termelésbe. Így talán a háztáji becsületét is sikerül visszaadni, és újból megtanítani az embereket, hogyan kell földet művelni.

A zalakomári önkormányzatnál 77 közfoglalkoztatott dolgozik, nagyobb hányaduk halmozottan hátrányos helyzetű, roma ember. „Öt hektáron fogtunk zöldségtermesztésbe, nem használt kerteket kértünk el tulajdonosaiktól folyamatos használatba. Ősszel megcsináltuk a szántást, most, tavasszal pedig vetettünk: sárgarépa, petrezselyem, hagyma, csemegekukorica és burgonya került a földbe. Két fóliasátrunk is van, a legújabb vázát én magam terveztem meg, és a közfoglalkoztatottak hegesztették össze, illetve festették le” - mondta Varga Miklós polgármester. „Több ezer szál paprika- és paradicsompalántát nevelünk benne, amiket szintén a közfoglalkoztatottak vetettek el és gondoznak. A termény elsődlegesen az iskolakonyhára kerül, de természetbeni segélyezésre is felhasználjuk majd, és emellett a nevelő célzat is fontos” – nyilatkozta Varga Miklós, aki hozzátette:, a mezőgazdasági csak egy (23 főt foglalkoztató) eleme a nyolc-tíz hónapon át tartó közfoglalkoztatási programnak. Emellett még ketten idősgondozást végeznek, ugyanennyien foglalkoztak hóeltakarítással, egy ember portás a hivatalban, egy másik pedig a kulcsosház gondnoka. Állandó feladatot ad a falu környezetében folyamatosan újratermelődő illegális hulladéklerakók felszámolása is, amelyben 11 fő vesz részt. További eleme a közfoglalkoztatási programnak a közutak karbantartása, amiben 31 főt foglalkoztatnak, a földek megvédésében pedig hatan kezdték meg a mezőgazdasági területek őrzését.

Gelsén 24 főnek adnak munkát. Ők mezőgazdasági földutakat, közutakat gondoznak és - akárcsak Zalakomáromban - zöldségféléket termesztenek a zalai településen. „A polgármesteri hivatal mögötti két és fél ezer négyzetméteres önkormányzati területet vetettük be sárgarépával, petrezselyemmel, hagymával, uborkával, burgonyával és csemegekukoricával” – mutatta be munkájukat László Piroska jegyző. „Elég sok a munkanélküli, ezért gondoltunk arra, hogy ilyen módon is lekössük az embereket. A terményeket mi is a közétkeztetésben használjuk majd fel, illetve juttatunk belőle a rászorulóknak, a csemegekukoricát viszont kifejezetten az augusztusi falunapra időzítenénk, biztosan szívesen csemegéznek majd belőle a falubeliek, a fóliasátorban pedig virágokat nevelünk, melyeket a közterületeinkre szeretnénk kiültetni” – mesélte a jegyző. A település szép sikereket ért el korábban a virágos Magyarországért versenyben és szeretnék tartani a színvonalat.

A Tolna megyei Hőgyészen összesen nyolcvan főt alkalmaznak a Start munkaprogramban, ami jelentősen csökkenti a munkanélküliséget a nagyközségben. Két vegyes-tüzelésű kazánt építettek be az óvodába, valamint kialakították a számukra otthonul szolgáló helyiséget, kéményeket és az alapanyag-tárolókat is. Botta György polgármester kitért arra is, hogy másfél hektáros területen már az előző héten elkezdték a homoktövis ültetését, ezzel párhuzamosan pedig gondozzák az 1,2 hektáros eperültetvényt is, amely idén fordul termőre először. Elkezdődtek a települési rekonstrukciós munkálatok is, amelyekkel javítják a járdákat és a vízelvezetőket is.

Forrás: Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület, Tolnai Hármas Összefogás Vidékfejlesztési Szövetség, Zalai Hírlap, teol.hu

Cikk megosztása