Sikerült „visszafoglalni” a Beleznától néhány kilométerre fekvő Zrínyi-Újvár maradványait az enyészettől. Május 3-án adták át ünnepélyesen az erősség történetét bemutató Zrínyi-szobát a község volt iskolaépületében. A kiállítás számos érdekes lelettel és a munkálatokról készült fotóanyaggal mutatja be Zrínyi-Újvár történetét.

Ma már szőlőhegyek és lugasok barázdálják azt a Belezna és Murakeresztúr közötti területet, ahol a feltételezések szerint heves csaták dúltak Zrínyi Miklós seregei és a török janicsárok között 1664-ben. A Zrínyi-Újvár felderítésére irányuló kutatások immár húsz éve tartanak, és ebben a történetben zárt új fejezetet a Belezna volt iskolájában kialakított Zrínyi-Újvár kiállítás megnyitása.

Gigler Ildikó jegyző, a Belezna-Kakonya-Zrínyi-Újvár Baráti Kör Nonprofit Kft. tagja elmondta, az „Értékek gyűjteménye” LEADER-pályázat segítségével rendezték be a tárlatot. Az Európai Unió Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapja, valamint a magyar kormány által nyújtott támogatás összege közel hárommillió forint volt, amelynek köszönhetően az ásatások fázisait bemutató táblákat, valamint korabeli tárgyak reprodukcióit és eredeti cserépdarabokat helyezték el a helyiségben, árulta el Jancsecz Lajos polgármester. Hozzátette, hogy a kiállítás Beleznán van a legjobb helyen, hiszen innen könnyen megközelíthetőek a kusza rengetegben, föld alatt lapuló vármaradványok.

Bár az eddigi ásatások is számos információval szolgáltak, Padányi József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorhelyettese elmondta, a kutatásnak korán sincs vége, nyáron folytatják a hallgatókkal a munkálatokat. „Minden olyan módszert bevetettünk az ásatás során, amelyet a mai csata- és hadszíntérkutatás ismer és alkalmaz, így a fémkereső műszerek mellett légi felvételeket is készítettünk a kérdéses területről” – ismertette a folyamatot a rektorhelyettes. – „Zrínyi géniuszát bizonyítja, hogy az általa építtetett, remek panorámát nyújtó földváron az egész Muraközt és a környéken portyázó törököket is meg tudták figyelni. Az erődöt egy hónapig ostromolták, míg 1664 júniusában elesett. A tárlat egyik büszkesége a várban fellelt cserépkályha töredék makettje, nyáron pedig az erődítmény kútját szeretnénk feltárni” – mutatta be további terveiket Padányi József.

„Zrínyi-Újvár fontos szerepet töltött be a török elleni harcokban, amelyben nagy szerepet játszott a környező nemzetekkel, főleg a horvátokkal való szoros szövetség. A vitrinekben elhelyezett korhű repeszek, lövedékek és térképek mind a vidék dicső múltjáról mesélnek” - foglalta össze az avatóünnepségen a hajdúk kapitányát képviselő Magyar István.

Forrás: Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület, Zalai Hírlap

Cikk megosztása