A Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesület célja, hogy a térségi települések kézművesei, rendezvényszervezői, önkormányzati döntéshozói, vállalkozói, általános és középiskolai diákjai megismerkedhessenek a Békés-Bihar és a Körös-Sárrét értékeivel, hagyományaival. A tavalyi évben nyitottak az ifjúság felé: arra törekedtek, hogy fejlesszék a diákság együttműködési készségét, szemléletmódját, szakmai felkészültségét és aktivitását. Kiemelt céljuk, hogy a Körös-Sárrét iskoláinak tanulóit közelebb hozzák a térségben működő hagyományőrzőkhöz, ismereteiket bővítsék, ezzel is elősegítve a térségi identitástudat fejlődését.

A szülőföldhöz kötődés erősítése, a hagyományőrzés, a térségi értékek megismertetése céljából egyesületi tagok az év első hónapjaiban ellátogattak az öt legnagyobb Körös-sárréti település iskoláiba, ahol tájékoztatót tartottak a helyi természeti kincsekről és a turisztikai látnivalókról. A program folytatásaként áprilisban a szeghalmi Péter András Gimnázium tanulói találkozhattak a körösladányi Nagy Irénke régészeti keramikussal, Kiss Ferenc sajtkészítővel, és a vésztői Molnár Anikóval, aki habán jellegű kerámiatárgyak és népi bútorok festésével foglalkozik.

A sorozat május 17-én Dévaványán fejeződött be, ahol délelőtt képes beszámolót láthattak az érdeklődők a Békés megyei város kincseiről, természeti értékeiről, a túzoktelepről, a Kurucz porta hagyományőrző tevékenységéről, a Kurucz portyáról, a tájházról, Ecsegfalva értékeiről, valamint a helyi strandról és az új ifjúsági táborról. A résztvevők megismerkedhettek a helyi középiskola utazásturizmus oktatásával, majd egy séta keretében a város nevezetességeit tekintették meg. Kísérő programként Dévaványa kézművesei és helyi termék készítői mutatkoztak be.

Forrás: Körös-Sárréti Vidékfejlesztési Egyesület, beol.hu

Cikk megosztása