Legföljebb hároméves gyerekek szülei látogathatják csemetéikkel napközben azokat a házakat, ahol a felnőttek segítséget kaphatnak a kicsik nevelésében, hogy a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek a lehető legkisebb lemaradással, szocializációs hátrányokkal kerüljenek majd bölcsődébe, óvodába. Ezt a célt szolgálják a Gyerekesély projekt részeként országszerte megépülő Biztos Kezdet Gyerekházak.

A közelmúltban Kadarkúton is hasonló intézmény nyílt. Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerint ezekben a gyerekházakban a felnőttek többek közt elsajátíthatják, miként kell gondozni egy gyereket, hogyan kell játszani vele, ennek a megszerzett tudásnak pedig egy tovább gyűrűző hatása is van, hiszen hazaviszik az ismereteket a saját közösségükbe, s ott megismertetik azokkal, akik esetleg nem jutnak el ilyen házakba. „Ezeknek a gyerekházaknak a jelentősége részint abban áll, hogy fizikai értelemben lehetőséget kínálnak arra, hogy télen bejöjjenek melegedni a hátrányos helyzetű családok, a gyerekek pedig játékokhoz juthatnak” – mondta szerdán a kadarkúti Biztos Kezdet Gyerekházban Kovács Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. „Másrészt viszont olyan szakemberekkel, mentorokkal, védőnőkkel, orvosokkal találkozhatnak, akik segíthetnek oktatási, egészségügyi és egyéb programokkal. Az ilyen típusú felzárkózási programokra több tízmilliárd forintot fordítunk országos szinten. Egy-egy ilyen kistérségi projekt nagyjából 600 millió forintos kerettel tud elindulni, s ez a kadarkúti a harmadik kistérség, amit el tudtunk érni” – közölte az államtitkár.

Karsai József kadarkúti polgármester szerint a hátrányos helyzetű gyerekek integrációját nem az óvodában kell kezdeni, hanem nulla éves kortól. „Ebben a házban ez megvalósulhat” – hangsúlyozta –, „ezeknek a gyerekeknek szeretnénk megadni azt a biztos esélyt, hogy beilleszkedhessenek a társadalomba.” A projekt összesen huszonhárom települést érint a kistérségben, ahol nagyjából húsz százalék körüli a hátrányos helyzetű családok aránya.

„A kadarkúti Biztos Kezdet Gyerekháznak egy meglévő épületet alakítottunk át öt és fél millió forintból, de készült még hasonló ház Csökölyben és Kaposszerdahelyen is” – ismertette Nagy Katalin projektmenedzser. A házakban a gyerekek fejlődésének nyomon követése és a szociális hátrányok enyhítése az alapvető feladat számos utazó szakember segítségével. Napi négy órás nyitvatartással működnek a házak, amelyek előreláthatólag a hónap végétől lesznek látogathatók. Addig a családok figyelmét hívják föl a lehetőségre a munkatársak, és folyik a szakemberek felkészítése is. Nagy Katalin szerint a kadarkúti projekt különlegessége, hogy a kaposfői római katolikus hivatallal konzorciumban működik. „Somos László esperes évtizedek óta végez közösségfejlesztő tevékenységet Baglaspusztán, s tanodát is működtet. Ezzel a projekttel megtámogatjuk a tevékenységét, s kiegészítjük azzal, hogy a baglaspusztai közösségi ház mellett Kaposfőn is épül egy ifjúsági pont, ahol fogadni tudják majd a családokat” – mondta a projektmenedzser.

Forrás: Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület, sonline.hu

Cikk megosztása