Délelőtt a színpadon zajlott a program, amelyet a DUE elnöke, Kecskés István nyitott meg. A Sajtófesztivál résztvevőit köszöntötte a rendezvény főtámogatójának képviseletében Aranyosné Börcs Janka, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főigazgatója, valamint Mihalovics Péter, az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos. Az idei rendezvényt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) is támogatta.
A Pataki Zita vezette díjátadó gálaműsor során a DUE vezetői, Kecskés István elnök, Balázs Géza és Szayly József alelnökök adták át a Tehetségkutató Diákmédia Pályázat díjait.
A nap folyamán négy helyszínen zajlottak egyszerre ifjúsági sajtótájékoztatókat. A közszolgálati és a kereskedelmi média ismert arcai, újságírói meséltek a résztvevőknek életútjukról, a szakma kulisszatitkairól. A Sajtófesztivál főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlései Hatóság két helyszínének programjait rendkívüli érdeklődés övezte. A résztvevők találkozhattak Weisz Fanni modellel, Agárdi Szilvi és Pál Dénes énekesekkel és D. Tóth András riporterrel. Közös ifjúsági sajtótájékoztatót tartott Nagy Anna, az Erzsébet program, Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat és Hanga Zoltán, a Fővárosi Állatkert szóvivője.
A Sajtófesztivál adott otthont két kiemelt szakmai programnak is. A színpadon köszöntötte a Sajtófesztivál résztvevőit, valamint a Visegrádi Négyekről beszélt Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára. A program részeként találkozhattak a résztvevők a Négyek kulturális intézeteivel, megismerkedhettek történelmi és kulturális hagyományaikkal. A Visegrádi workshopon előadást tartott Beke Dániel, a DUE külügyi szekciójának vezetője arról, hogy a V4-ek országaiban hogyan működik a diákmédia. Őt követte Szilágyiné Bátorfy Edit, Magyarország V4 nemzeti koordinátora, aki Magyarország V4-es elnökségéről és az együttműködésről beszélt.
A HelyiTipp című, a vidéki élet hagyományait felelevenítő programon tartott előadást Mezőszentgyörgyi Dávid. A Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) főigazgatója beszélt a fiataloknak a vidék és város kapcsolatáról, annak erősítésének lehetséges útjairól, valamint jó gyakorlatokat mutatott be az MNVH munkájából. Eperjesi Tamás, a NAKVI vidékfejlesztési igazgatója az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terekben rejlő lehetőségekről beszélt a többnyire vidéki fiatalságnak.

Forrás: DUE, NAKVI

Cikk megosztása