A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) által életre hívott Vidékjáró programsorozat következő tematikus napja, a Táncház napja. A budapesti, Liszt Ferenc téri központi rendezvény mellett egy-egy erdélyi és felvidéki, valamint hat magyarországi város kapcsolódik be a programba: Sepsiszentgyörgy (Sfântu Gheorghe), Nyíregyháza, Szarvas, Szeged, Jászberény, Komárom, Szombathely, Pozsony (Bratislava), ahol a helyi adottságoktól függően szabad vagy zárt térben tartanak a nagyközönségnek szánt, ingyenes táncházat.

A mindenhol egységes arculattal, élő zenével, szakavatott táncpedagógusok, adott esetben hivatásos vagy amatőr táncegyüttesek közreműködésével zajló eseményen a Kárpát-medencei magyarság és a hazai etnikai kisebbségek tánc- és zenei anyaga egyaránt terítékre kerül.

A magyarországi táncház-mozgalom a múlt század hetvenes éveinek elején indult hódító útjára. Az első táncházat 1972. május 6-án a Liszt Ferenc téri könyvklubban rendezték négy táncegyüttes, a Bartók, a Bihari, a Vadrózsák és a Vasas részvételével. Belépőként „petróleumpénzt” szedtek, a vendégeket erdélyi szokás szerint pálinkával fogadták, aztán kezdetét vette a muri: az egykori meghívó szerint „zene és tánc, úgy mint Széken”.

A táncház közösségteremtő ereje ma már vitathatatlan. Generációk mulatnak együtt gyakran estétől hajnalig, a zenekarok hihetetlen kontaktusban élnek a táncosokkal. A magyar táncház módszer tavaly novemberben felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára is, a legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe.

A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület szervezésében május 4-én 10 és 19 óra között a budapesti Liszt Ferenc téren változatos programokkal várják a Táncház napja központi rendezvényére az érdeklődőket.

A sokszínű forgatag kínálatából nemcsak a Kárpát-medencei magyar régiók kultúrájával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, hanem lesz egyebek mellett balkáni és cigány tánctanítás, valamint családi táncház is. A két műsorvezető: Agócs Gergely és Novák Péter.
A kísérő programok között a kézműves sátorban a madzagszövéssel, vesszőfonással, rongybaba-készítéssel és nemezeléssel ismerkedhetnek meg a vállalkozó kedvűek, a gyereksarokban pedig „Így tedd rá!” címmel képességfejlesztő népi játékokat sajátíthatnak el a legkisebbek.

A nap folyamán a helyszínen megkoszorúzzák a táncház-mozgalom elindulásának 40. évfordulója alkalmából tavaly felavatott emléktáblát.

A részletes program a www.videkjaro.hu és a www.hagyomanyokhaza.hu weboldalakon található.

Forrás: FATOSZ

Cikk megosztása