Felújították az Új Széchenyi Terv keretében a mezőcsáti zsinagógát. A második világháború óta romosan düledező, műemléki jellegű zsidó templomot eredeti pompájában építették újjá. Ezzel a rekonstrukcióval elkezdődött a városközpont rehabilitációjának első üteme. Az avatáson Domján László polgármester elmondta, a hajdani zsinagóga a gyülekezet háza lesz, egyben a város művészeti élete is teret kap ebben a csodálatos, kiváló akusztikájú épületben.

Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára a beruházás jelentőségét emelte ki. Mint elmondta, az elmúlt századokban Mezőcsáton az izraelita vallású polgárok jelentős mértékben hozzájárultak a régió fejlődéséhez. Bizonyára örömmel fogadják a holokauszt túlélői és áldozatainak utódai, hogy ismét régi fényében tündököl az épület.

A Mezőcsáti Népi Együttes műsora után a művészeti iskola tanárai és diákjai komolyzenei hangversenyt adtak. Végül Tállai András, Domján László polgármester és Jánosik Lajos, a beruházást végző vállalat tulajdonosa közösen vágta át az avatást szimbolizáló nemzetiszínű szalagot.

Forrás: Dél-borsodi LEADER Egyesület, Észak-Magyarország

Cikk megosztása