Makettpark nyílt a szarvasi arborétumban szerdán Mini Magyarország néven. A 22 épületegyüttesből álló projekt a történelmi Magyarország mértani középpontjában épült fel több mint két hektár területen.

Bukovinszky Béla, a park vezetője elmondta, ez a jól bevált nemzetközi ötlet hazai változata: a beruházó a brüsszeli Mini Europe és a klagenfurti Minimundus makettparkok varázslatos világa alapján álmodta meg az arborétum legújabb látnivalóját. „A magyarság kulturális jelentőségű építményeit mutatjuk be, ettől egyedülálló a mi parkunk a többihez képest. Sok lehetőség rejlik még benne, ez a projekt három ütemének az első része” — fogalmazott az ötletgazda, aki szerint időt állók a makettek, hiszen építésükkor vastag hótakaró lepte be és hetekig áztatta azokat az eső.

„Családoknak, sőt, osztályközösségeknek ajánljuk, jöjjenek ide, mert a tanrendbe illeszthető, szabadtéri történelem, vallástörténet, irodalom órákat tarthatnak pazar szemléltető környezetben. A folytatásban animált elemeket is illesztünk az épületekhez, az első ilyen az egri vár makettjénél már látható” — hívta fel a látogatók figyelmét Bukovinszky Béla. A részletgazdag építmények akkorák, amelyekre a kisgyerekeknek, de a felnőtteknek is kényelmes rálátási lehetőségük nyílik. Megszólalásig hasonlítanak az eredeti építményekhez, a szegedi dóm és a kecskeméti Cifrapalota díszeit tűzzománcból készítették. A természetvédelmi területen nem alkalmaztak díszburkolatot, ennek ellenére babakocsival, kerekesszékkel is könnyedén bejárható.

A makettpark kivitelezési költségeinek 70 százalékára nyertek vissza nem térítendő európai uniós támogatást. A beruházás első ütemének teljes összege csaknem 70 millió forint. A projekt megvalósítása tavaly májusban kezdődött, a makettek építése kilenc hónapon keresztül zajlott 12 szakember és több mint ötven kivitelező közreműködésével.

Hanyecz Katalin, az arborétum igazgatója elmondta, hogy a makettparktól a látogatottság fokozódását várják, hiszen hazánkban egyedülálló látványosságról van szó. A látogatói igény egyre inkább az összetett szolgáltatások felé tolódik el, ehhez pedig az arborétum alkalmazkodik. Még sok újítás, ötlet van a tarsolyukban. A terület adott, akár száz kicsi makett, köztük a modern kor vívmányai, például a Hungaroring is helyet kaphatnak itt.

Forrás: Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület, beol.hu

Cikk megosztása