Még az idei év első felében be kellene fejezni az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) reformját az Európai Bizottság szerint. A 2014-2020 közötti szabályozásról április 11-én kezdődtek meg az egyeztetések a javaslattevő-végrehajtó Bizottság, valamint a társ-döntéshozó Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa között.
A trialógus megkezdésekor a Bizottság brüsszeli központjában beszélve Dacian Cioloş, a Bizottság mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztosa reményét fejezte ki, hogy sikerül a „különböző üzeneteket” tisztázni, amelyek a médiában megjelentek azóta, hogy az Európai Parlament márciusban megszavazta tárgyalási mandátumát a Tanáccsal. Leszögezte, hogy ez nem ugyanaz, mint a végső megállapodás. A Parlament és a Tanács társ-döntéshozók, amelyeknek most már megvan a tárgyalási pozíciójuk a megbeszélésekhez, a Bizottság pedig gyakorlatilag közvetítő lesz.
Április 11. és június vége között, amely a Tanács soros ír elnökségének végét jelenti (és amely addigra szeretné lezárni a tárgyalásokat), nagyjából 30 találkozót kell megtartani a felek között, hogy a kulcsfontosságú kérdéseket megvitassák annak érdekében, hogy az intézmények első olvasatban megegyezésre jussanak, és elfogadják a jogi szövegeket. Ilyen kiemelt kérdés többek között a közvetlen kifizetéseké, a vidékfejlesztésé és a közös piaci szervezeté (amely a közelmúlt élelmiszer-botrányai miatt külön figyelmet érdemel).
Dacian Cioloş rámutatott a tárgyalások történelmi jelentőségére: ez lesz az első alkalom, hogy a KAP a „rendes jogalkotási eljárás” (a lisszaboni szerződés 2009-es elfogadása előtt társ-döntéshozói eljárásnak nevezték) hatálya alá essen. „Jelentős részleteket kell kidolgozni” – mondta az agrárbiztos. A kulcstémát – amely nehéznek bizonyulhat – a közvetlen kifizetések új egyensúlyának kialakítása jelentheti a tagállamok között. A Bizottság „ambíciót” szeretne látni, de ebben a szakaszban kevéssel mond többet.
A biztos szerint a hatékony, kötelező zöldítési eszközök szintén létfontosságúak, de „zöldre mosás”, azaz anélkül, hogy csalóka módon környezetbarátnak állítanák be a politikát, miközben nem az, valamint megőrizve a számon kérhetőséget. A kifizetések átláthatósága szintén kulcsfontosságú, mondta Dacian Cioloş.

Forrás: New Europe

Cikk megosztása