A Régiók Bizottságának természeti erőforrásokért felelős testületének elnöke, René Souchon üdvözölte a javaslatot, amely 200 ezer euróra csökkentené az összeget, amelyet egy-egy gazda közvetlen kifizetésként maximum kaphat.

A gazdáknak területarányosan járó támogatásokra jelenleg nem vonatkozik hasonló korlátozás, ám az Európai Bizottság a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjának részeként 2014-től 300 ezer eurós plafont vezetne be. A KAP-reformról jelenleg az Európai Bizottság javaslata alapján az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek kell megegyeznie. Utóbbi társ-döntéshozó intézményben merült fel, hogy a plafont az eredetileg javasolt 300 ezer helyett 200 ezer euróra szállítsák le.

René Souchon rámutatott, hogy a támogatások elosztásának méltányosabbá kell válnia, biztosítandó azt, hogy a Közös Agrárpolitika az európai közvélemény bizalmát élvezze. „A jelenlegi válságban, amely vég nélküli vitákat gerjeszt a 2014-2020-as pénzügyi időszakról és komoly aggodalmakat vet fel a legszegényebbek élelmiszersegélyeinek finanszírozásáról, botrányos lenne, ha az EU-költségvetés továbbra is a gazdák kisebbségének szavatolt jövedelmét pénzelné, akik a munkájukból több mint jól élnek meg” – mondta. Az Európai Unió véleményező testületének tagjaként René Souchon kiemelte, hogy az Európai Bizottság által javasolt 300 ezer eurós határ túl magas ahhoz, hogy valódi újra-elosztást eredményezzen. Emiatt a Régiók Bizottsága üdvözölte a kérdéssel foglalkozó európai parlamenti jelentéstevő, Luis Manuel Capoulas Santos javaslatát, amely a közvetlen kifizetéseket méltányosabban osztaná el a kisgazdák támogatásának növelésével és az aktív gazdálkodók támogatásának maximalizálásával. René Souchon ezért felszólította az európai parlamenti képviselőket, hogy 200 ezer euróra csökkentsék a plafont, és szerinte az EU-nak valódi vidékfejlesztési stratégiát kell kidolgoznia, hogy elősegítse a növekedést a vidéki területeken.

Forrás: New Europe

Cikk megosztása