A LEADER-pályázatokat várhatóan júniusban nyitják meg, így mintegy 270 millió forint forrás megpályázására lesz lehetőség, nyilatkozta Tóth Teréz, a kislángi székhelyű Mezőföld Helyi Közösség Egyesület elnöke és Tóth Balázs, az egyesület munkaszervezetének vezetője. A LEADER Helyi Akciócsoport ezért projektötleteket vár, amelyeket a jövőben támogatni tud. Egyszerűsítik és optimalizálják a pályázati rendszert, amely során átdolgozzák a helyi vidékfejlesztési stratégiát, megoldásokat keresve az új igényekre és problémákra.

Az egyesülethez két járás települései tartoznak: az enyingi járásból Enying, Dég, Lajoskomárom, Mezőkomárom és Szabadhídvég, a polgárdi járásból pedig Polgárdi, Kisláng, Lepsény, Mátyásdomb és Mezőszentgyörgy. Az egyesület működési területéről nonprofit szervezetek, egyházak, önkormányzatok, mikro- és kisvállalkozások, valamint őstermelők is pályázhatnak.

A közösségi célú fejlesztés (eszközbeszerzés, rendezvényszervezés, kiadványkészítés) támogatási intenzitása száz, a vállalkozás alapú fejlesztésé (mikro- és kisvállalkozások, nonprofit szervezetek) 60-65 százalékos. A források minimum 45 százalékát gazdaságfejlesztésre kell fordítani - emelte ki Tóth Teréz. Hagyományőrző rendezvényekre - mint az évek óta nagy sikernek örvendő, Lajoskomáromban megrendezett Fülöp-hegyi pincefesztiválra és szüreti felvonulásra - szintén jut forrás.

A pályázati rendszer egyik legfontosabb eleme az alulról építkező problémamegoldás. Ennek egyik része a helyi szintű, releváns javaslatokból elkészített vidékfejlesztési stratégia, amely alapján pályázatot lehet benyújtani, amennyiben a helyi bíráló bizottság azt jóváhagyja - hangsúlyozta Tóth Balázs, ezért várják a szereplőktől a térség, a két járás javát szolgáló projektötleteket.

Forrás: MEZŐFÖLD Helyi Közösség Egyesület, feol.hu

Cikk megosztása