A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly összesen 52 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg Békés megye gazdasági szervezetei. A fejlesztésekből legnagyobb arányban az ipar és a mezőgazdaság részesedett. Jelentősebb, 6-7 százalékos hányadot képviseltek még a szállítás és raktározás, a kereskedelem, és a közigazgatás beruházásai. Az ipari beruházások mintegy kétharmada a feldolgozóiparban, a többi a víz- és hulladékgazdálkodásban valósult meg.

A KSH adatai szerint az egy évvel korábbihoz viszonyított legdinamikusabb, kétszeres növekedés a művészet és szórakoztatás gazdasági ágban jelentkezett, de emellett számottevő bővülést értek el az információs és a kommunikációs, valamint a pénzügyi szolgáltatásokban is. A kiadások felét építésre, 46 százalékát gépek, járművek beszerzésére fordították; 4,5 százalékát az ültetvények, igásállatok és a földek, telkek ráfordításai tették ki.

Békés megyében 2012 decemberének végén mintegy 69 ezer gazdasági szervezet volt regisztrálva, ami közel azonos az előző év végi adattal. A gazdasági szervezetek nyolctizede egyéni vállalkozás, a társas vállalkozások aránya 14 százalék – előbbiek aránya lényegesen magasabb, az utóbbiaké alacsonyabb az országosan kimutatottnál.

Forrás: Körös-Sárréti Vidékfejlesztési Egyesület, beol.hu

Cikk megosztása