A Baji Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület célja a Komárom-Esztergom megyei község német hagyományainak őrzése, ápolása. Az Egyesületen belül Dalkör is működik, megközelítőleg húsz taggal. A fellépéseken őseik hagyományos viseletét öltik magukra, de utoljára tíz évvel ezelőtt készültek ruhák, és sajnos a szervezet saját bevételei nem teszik lehetővé, hogy a meglévő ruhatárat bővítsék, ezért örömmel értesültek a LEADER pályázati lehetőségről.

„Láttunk reményt arra, hogy megvalósulhat régi vágyunk és elkészülhet az énekkar tagjai számára egy új fellépő ruha. A pályázat nagy összefogással készült el és izgatottan vártuk a döntést” – nyilatkozta Marton Lászlóné egyesületi tag. „Határtalan volt az örömünk, amikor megtudtuk, hogy sikeresen bírálták el. Rögtön elkezdtünk tervezgetni, ügyelve arra, hogy mind színében, mind szabásában a régi hagyományos viseletre minél jobban hasonlítson. Ezzel hozzájárulunk ahhoz, hogy a nemzetiségi hagyományok generációról generációra fennmaradhassanak” – mutatta be az Egyesület célját.

A rendezvényeikre rendszeresen meghívtak zenekarokat, énekkarokat, tánccsoportokat a Vértes-Gerecse Közösséghez tartozó településekről. A pályázatok ugyanakkor azt is lehetővé tették, hogy rendezvényre pályázhassanak. Így tudták megvalósítani a „Vércse események” című célterületre elkészített programterv alapján a baji német nemzetiségűek betelepítésének ünnepélyét. A rendezvényen helyi termelők, kézművesek is megjelentek és bemutatták a helyi gasztronómiát, gazdagítva ezekkel a programokkal az évfordulóra rendezett ünnepséget.

A „Német nemzetiségi gyűjtemény elhelyezése és községtörténeti kiadvány készítése” című projekttel vált lehetővé, hogy a Közösségi Ház tetőterében kiállítóhelyet alakítsanak ki. Itt a községben összegyűjtött bútorokat, ruhákat, használati tárgyakat mutatnak be, lehetőséget teremtve arra, hogy az óvodások, általános iskolások, a faluba érkező vendégek megtekinthessék, megismerhessék a régi korban használt eszközöket, berendezési tárgyakat. A jelenleg működő emlékszobát sokan meglátogatták már, többek között a faluból elszármazottak, akik Német országból, vagy az ország más részeiből ünnepekre hazalátogatnak. A települési rendezvényekre érkező, vendégszereplő kultúrcsoportok számára is programjuk részét jelenti a kiállítás megtekintése, és a községben rendezett nemzetiségi továbbképzésen résztvevők is megtekintették az emlékszobát.

Régóta dédelgetett terve volt a községnek egy helytörténeti kiadvány elkészítése is. Eddig nem adódott olyan lehetőség, amellyel ezt a célt a településen megvalósíthatták volna, ám a célterületre kiírt pályázattal megvalósulhatott ez a terv is. A kézirat jelenleg a nyomdában van, és az áprilisi betelepítési ünnepségen ismertetik és mutatják be a könyvet a község lakóinak.

A fenti beruházások lehetővé teszik, hogy a Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület énekkarának minden tagja egyforma viseletben léphessen színpadra, felidézve és megőrizve az utókor számára őseik viseletét. A nemzetiségi gyűjtemény helyének kialakítása mind a turizmus, mind a helyi identitástudat megőrzése szempontjából nagy jelentőséggel bír a községben élők számára, amelyhez a településtörténeti kiadvány elkészíttetése is jelentős mértékben hozzájárul.

Forrás: Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség, Baji Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület

Cikk megosztása