A szentesi Dél-alföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTész) a tagság jubileumi közgyűlésével ünnepelte a megalakulás tízéves évfordulóját. A termelői értékesítő szervezet (TÉSZ) ünnepségén Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár is részt vett.

A tömörülést mintegy 480 termelő alkotja, akik zömmel paprikaféléket, paradicsomot, kígyóuborkát és káposztaféléket állítanak elő. A szentesi társaság 4,5 hektáros telephelyen dolgozik, ahol egy 4500 négyzetméteres hűtőtér, illetve napi 60 tonna csomagolókapacitás szolgálja a termelést. A szövetkezet tavaly 4,8 milliárd forint értékű árut állított elő.

A zöldség-gyümölcs termelői szerveződések számos előnyt nyújtanak a tagok számára: csak arra kell figyelni, hogy az árut jól termeljék meg, mivel nem kell a piacra szaladgálni, így az energiát a termelésre fordíthatják. A szervezet révén olyan piacok nyílnak meg, amelyek egyébként nem: egyetlen magántermelő egyedül nem képes arra, hogy a kornak megfelelő, csomagolt terméket készítsen, amelyet a vevő később csak leemel az áruházak polcairól – részletezte a szerveződés előnyeit Janó Imre, a DélKerTész tagja és egyben telepvezetője. Akik belátták, hogy egyedül nem megy, összefogtak és szövetkezetben dolgoznak, alanyi jogon jogosultak európai uniós támogatásra, folytatta Janó Imre. „Én személy szerint nem a következő, hétéves uniós ciklustól, hanem a saját munkámtól várom a problémáim megoldását” – jelentette ki a telepvezető.

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár az ünnepségen azt mondta, a kormány törvényben szeretné megszüntetni az energetikai célra fölhasznált termálvíz visszasajtolási kötelezettségét. A hallgatóság ezt tapssal fogadta. „2015. június 30-áig moratórium van érvényben, végleges megoldást is ki kell dolgozni. A visszasajtolási kötelezettséget megszüntető döntést 2025-ben felülvizsgálják, ha nem jelentkeznek negatív hatások, véglegessé válik” – fogalmazott a politikus.

Farkas Sándor országgyűlési képviselő a következő hétéves európai uniós ciklus fontos hazai célkitűzéseit emelte ki. A jelenlegi százhektáros üvegházi termelést a duplájára, a blokkfóliás gazdálkodást 350 hektárról 550-re szeretnék növelni, és a szakmai oktatásnak is nagyobb figyelmet szentelnének.

Forrás: Alsó-Tisza Vidék Fejlesztéséért Egyesület, delmagyar.hu

Cikk megosztása