A Szent István Répcelaki Kulturális Gyűjtemény a Vas megyei kisváros legújabb látványosságává válhat, amely a katolikus templomban kialakított helyiségben előzetes egyeztetés alapján bármikor megtekinthető. A kiállítás az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap LEADER-tengelye mintegy hárommillió forinttal támogatta.

A plébánia közösségének régi vágya volt, hogy az egyházközség és a település életéhez kapcsolódó adatok és tárgyi emlékek gyűjtésére, bemutatására és megőrzésére megfelelő módot találjon. A megítélt hárommillió forintos pályázati összeg segítségével erre most lehetőség nyílt, mondta Aigner Géza plébános, akitől a projekt koncepciója származik.

„Nagy örömünkre szolgált, hogy a kutató- és gyűjtőmunka nem várt értékes eredményeket hozott. Rekonstrukció készült arról a Krisztus nevének kezdőbetűit ábrázoló, Répcelakon előkerült és a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításán szereplő nyakláncról, amely egy népvándorlás kori előkelő hölgy VI. századi sírjából való. Tablókon mutatjuk be a répcelaki hétezer éves őskori leleteket és a középkori tárgyi emlékeket” – nyilatkozta Aigner Géza. A kutatómunka eredményeként új információként szolgált, hogy a csornai kolostor oklevele 1438-ban említi a répcelaki fatemplomot. 1633-ban a protestáns egyházlátogatási jegyzőkönyvben olvasható, hogy a fatemplomnak már csak az alapjai látszanak. A Püspöki Levéltár dokumentumai hívták fel rá a mindenki által elfeledett tényre a figyelmet, hogy az evangélikus településen a katolikusok 1912-ben tervet készíttettek az iskola építésére gyermekeik számára.

Mindezek mellett a gyűjteményben helyet kaptak a Vas Megyei Levéltárból a 20. század elejéről a Tűzoltó Egyesület, a Polgári Lövész Egyesület és a Levente Egyesület jegyzőkönyvei. Nyolc tárló és ugyanennyi tabló jeleníti meg a település, a katolikus és evangélikus hívő közösség múltját. Az adatok feldolgozásához számítógép, a bemutatásához pedig projektor tartozik. A tárlók alsó részén kialakított fiókok lehetőséget adnak a folytatódó gyűjtőmunka tárgyainak elhelyezésére, a rendszerezett ismereteket pedig a plébánia honlapján tudják bemutatni.

A gyűjtemény átadása alkalmából kis konferenciát is tartottak, és szó esett levéltári, egyházmegyei együttműködési lehetőségekről is. A gyűjteményt Galántai György, a Sárvári Járási Hivatal vezetője adta át, Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke pedig a tárlat megyei jelentőségét méltatta.

Forrás: Sághegy LEADER Egyesület, Vas Népe

Cikk megosztása