Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával, Integrált Közösségi és Szolgáltató Térként született újjá a tordasi HANGYA Művelődési Ház. A felújított és átalakított épületet Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára, Tessely Zoltán helyi országgyűlési képviselő és Veres Andrea, a Tordas Községért Közalapítvány kuratóriumi elnöke avatta fel.

A művelődési ház funkcionális tereinek száma kibővült: új hangstúdió épült, előadótermet, könyvtártermet, internetes helyiséget, irodát, tálalókonyhát alakítottak ki. A belső felújítás során a mellékhelyiségek, a színpad, a festés és a belső burkolatok, a villamos és a gépészeti rendszer teljesen megújult, az épület külső hőszigetelést kapott, hőszigetelt nyílászárókat építettek be. Az átalakításkor törekedtek a HANGYA építészeti öröksége megőrzésének és az új terek kialakításának összehangolására.

A HANGYA Szövetkezet az önkéntes szövetkezés és a vidék felemelkedése érdekében kibontakozó kezdeményezés volt a múlt század fordulóján, amely a második világháború előtt igazi sikertörténetnek számított. A háború után azonban véget ért a korábban sikeres gazdasági rendszer, de az államosított, átalakított kis üzleteket szinte minden faluban évtizedekig HANGYA-boltként emlegették. Tordas HANGYA-mintafalu volt a két háború között, építészetileg is nyomott hagyva a település arculatán, amelyet szeretettel ápolnak. A falu központjában álló Petőfi Sándor Művelődési Ház stílusában, hangulatában is kívül-belül őrzi a hagyományos és a modern elemeket.

„1938-ban több százan voltak ugyanitt, amikor ezt az épületet, a tordasi HANGYA Szövetkezet székházát ünnepélyesen átadták. Ebben kaptak helyet a gazdakör, a kultúrház, a hitelszövetkezet és a vendégfogadó helyiségei. Az intézmény jellege, funkciója alig változott, most is a közösséget szolgálja, a tradíció okán pedig szeretnénk nevét is visszahozni” – mondta Juhász Csaba polgármester avató beszédében, a megújult épület éppen ezért homlokzatán is nagy betűkkel hirdeti a jelképpé vált elnevezés: HANGYA – a művelődési és közösségi ház építőinek emlékét. Rendhagyó módon maga Tordas község önkormányzata volt a kivitelező, amellyel számos költséget takarítottak meg a polgármester tevőleges közreműködésével.

Forrás: Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség Közhasznú Egyesület, Fejér Megyei Hírlap

Cikk megosztása