Hegyi Zsuzsanna egyéni vállalkozó tíz éves múltra tekinthet vissza Bükkösd községben lótartóként és egy helyi lovas egyesület tagjaként. Két éve vásárolt a településen egy gazdálkodásra is alkalmas telket, ahol régi tervét kívánta megvalósítani. A vállalkozó a Szinergia Egyesület által 2011-ben kiírt LEADER „helyi termék-előállítás, technológia-, infrastruktúra fejlesztése” célterületre nyújtott be pályázatot ennek érdekében. Az elnyert hárommillió forint támogatás segítségével felépíttette a „Zöld tyúk” elnevezésű, erdei termés-, zöldség- és gyümölcsaszaló, -szárító, -feldolgozó gazdasági épületet.

A gazdasági épület tervét Pelényi Margit Ybl-díjas építész készítette el. Elképzelése alapján egy helyi építészeti örökséghez illeszkedő, egytengelyes, az utcára merőleges épület született. Első szintje hőszigetelt téglából, a tetőtér fából készült, az itt elhelyezkedő aszaló-szárító helyiség déli homlokzata ritkított deszkafal. Az épületet abaligeti mesterek által épített, hagyományos kemencével fűtik.

Emellett elkészült a „Zöld tyúk” logóterv, amely a kézműves élelmiszerekre, és a vállalkozó más, tervezett termékeire (rongybabákra, ruhákra, lakberendezési textilekre) is utal.

Forrás: Szinergia Egyesület

Cikk megosztása