Tizenöt éve tervezgetett álma vált valóra a Fejér megyei Abának, hiszen a Norvég Alap támogatásával bővült az általános iskola központi épülete, felújították a művészeti alapiskolát és növelték a méretét, valamint a gimnázium is végleges, új otthonra lelt.

A tervezgetés még 1998-ban indult, amelyet kész tervek, építési engedély követett, azonban pályázni csak 2005-ben tudtak. Kossa Lajos polgármester elmondta, 2008-ban majdnem elbuktak, hiszen adósságcsapdába kerültek, végül a 11 képviselőből hatan a program mellé álltak. Ezt a fordulópontot sikerek követték, hiszen alig egy esztendő alatt éppen határidőre, de sikerült befejezni a munkálatokat, egyszerre három helyszínen dolgoztak a kivitelezők még a legzordabb időben is.

A fejlesztések mellett pedig egy szakmai program is megvalósulhatott, a három intézmény egysége, Szilasy György és Tömör Zsuzsanna intézményvezetők által pedig az életfa program is megszületett, amely ma már akkreditált és példaértékű kezdeményezésként ápolja a népművészetet, hagyományokat, kultúrát. Ezt méltatta Arild Moberg Sande, a Norvég Királyi Nagykövetség tanácsosa, képviseletvezető-helyettese is, hiszen céljuk éppen az, hogy értéket teremtsenek - fogalmazott.

Szamosújvár polgármestere, Szabó Máriusz is részt vett az átadóünnepségen. Az általa irányított erdélyi város magyar közösségének 15 éve különleges kapcsolata van Abával, ezt szeretné öregbíteni azzal a szerződéssel is, amelyet a két település és intézményeik írtak alá, úgy vélve, hogy tapasztalataikkal, tudásukkal erősíthetik egymást. Mindemellett Szabó Máriusz bízik abban, hogy Kossa Lajos megosztja vele a projekttel kapcsolatos tapasztalatait.

Forrás: Sárvíz Helyi Közösség, Fejér Megyei Hírlap

Cikk megosztása