Álláskeresőkből 15-en lettek egy év alatt vállalkozók Békés megyében a vállalkozáskeltető program révén. A békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központban tartott szerdai záró konferencián és kiállításon Erdős Norbert megyei kormánymegbízott elmondta, országosan, sőt Közép- és Kelet-Európát tekintve is egyedülálló programot hajtott végre sikeresen belga és francia minta alapján, európai uniós támogatással a megyei kormányhivatal munkaügyi központja.

„Minden kezdő vállalkozás problémája, hogy rázúdul rengeteg teher, az pedig beláthatatlan előre, hogy sikeres lesz-e vagy sem” – mondta Erdős Norbert. A vállalkozáskeltetőben részt vevőknek ugyanakkor nem kellett egyből fejest ugrani a mély vízbe. Az első hat hónap a képzésé és a tesztidőszaké volt, utána pedig támogatták vállalkozói tevékenységüket. A program mindkét időszakban folyamatos mentorálással és tanácsadással segítette a vállalkozójelölteket.

Nagy Ágnes, a megyei kormányhivatal munkaügyi igazgatója hangsúlyozta, 144 álláskereső adta be a jelentkezési anyagát, akik közül 18 vállalkozójelöltet választottak ki. 15-en jelenleg is vállalkozók, sőt, többen már alkalmazottat is foglalkoztatnak.

A sajtótájékoztatón a békéscsabai Juhász Franciska elmondta, hogy textilműves vállalkozóként dolgozik. Keramikusként végzett, a varrás a hobbija volt, de önállóan nem mert volna vállalkozásba kezdeni. A program révén elsajátította az ehhez szükséges ismereteket, majd munkája során kiderült, hogy a járulékokat, költségeket ki tudja termelni. Kiss Tamás gyulai méhész szintén a hobbijából épített fel a projekt segítségével vállalkozást, és úgy tűnik, boldogul a versenyszférában.

A tájékoztatón elmondták, hogy hamarosan a következő vállalkozáskeltető programra is elkezdik a toborzást.

Forrás: Körös-Sárréti Vidékfejlesztési Egyesület, beol.hu

Cikk megosztása