A Balaton-felvidék települései, termékei is megjelentek az Utazás 2013 turisztikai kiállításon. Pillanatok alatt elfogytak a poharak a zánkai Lídia borház kóstolóján, jelezve, hogy a Balaton-felvidéki borok és borvidékek iránt nő az érdeklődés, nyugtázta a sikert Varga András, a borház egyik tulajdonosa. A nagymama nevét viselő családi vállalkozás a borokat is a családtagokról nevezi el, sikerük titka azonban az, hogy szőlészetükben ragaszkodnak a tájegységre legjellemzőbb fajtákhoz. A Balatonfüredi Turisztikai Egyesület standján több társkiállító, köztük a térség neves borászatai – a Salánki, a Hudák és a Kocor pincészet – is bemutatkoztak.

Barabás Andrea TDM-menedzser elárulta, hogy a térség kicsi és nagy turisztikai szolgáltatóinak kínálatát fogták össze, a szállodáktól a füredi éttermeken, cukrászdákon át a kisebb szállásadók képviseletéig. Csaknem kétezer prospektussal, szóróanyaggal szolgálták ki a nagyszámú érdeklődőt. Mint elmondta, bíznak a jó szezonban, sőt, a színes programkínálattal szeretnék azt meghosszabbítani. Ennek érdekében már májusban több rendezvényt tartanak, a hagyományos balatoni szezonnyitó, vitorlabontó programok mellett pedig olyan különlegességre is felhívták a figyelmet, mint Bujtor István, a legendás Balaton-rajongó színész egész alakos szobrának avatása. Az utószezon fő rendezvénye hagyományosan a Romantikus reformkor, ami elsősorban a hazai vendégkört célozza meg, bár Füred és környéke - főként a nyári főszezonban - változatlanul vonzó a külföldi vendégek számára is, hangsúlyozta. Ebben bíznak a balatonfüredi nemzetközi kemping üzemeltetői is: Vágó Ágnes, a Balatontourist PR-mendzsere elmondta, az egyéb vízisport-lehetőségek mellett minden bizonnyal népszerű lesz - mind a hazai, mind a külföldi vendégek körében - a szezonra elkészülő, felújított wakeboardpálya.

Sikerrel mutatkozott be az Utazás kiállításon a Káli-medence - Balaton Turisztikai Egyesület is, sokan megálltak a standon felállított infoterminál előtt. Hat településen helyeznek el az idén egyet ezek az ilyen eszközökből, amelyek az egyik legkorszerűbb eszközei a turisták tájékoztatásának. Székely Szabolcs, az egyesület titkára kilenc település képviseletében népszerűsítette a Balaton-felvidék Nemzeti Park területéhez tartozó kistérség látnivalóit, egyebek közt a Csodabogyós-barlangot, a hegyestűi geológiai bemutatóhelyet, a Theodóra és a kékkői túraútvonalat. Minden Balaton-rajongó megnyugtatására közölte: az idén is meghirdetik július 6-ra a Balaton-átúszást Révfülöp és Boglár között.

Nem kis feltűnést keltettek a kiállításon gyönyörű kidolgozású, korabeli ruhájukban a pápai Esterházy-kastély népszerűsítői: Mészárosné Varga Veronika, a kastély háziasszonya és lánya, Dorottya. Ők szívesen fényképezkedtek, beszélgettek a látogatókkal és meghívták őket Pápára, az élő kastélymúzeumba, ahol egyebek közt az egykori arisztokraták életét felidéző műsor avatja be a vendégeket a főúri szokásokba.

Veszprém a 2013-as fesztiválözönnel vívta ki az érdeklődést. A májusi Gizella-napok, az utcazene-fesztivál, a Vivace nemzetközi kórusfesztivál a város kulturális hagyományaihoz méltó programot kínál. Sokakat kíváncsivá tett az újnak számító, március 8-10. közötti Bor-, blues- és böllérnapok, valamint az idén ötéves Veszprém Aréna változatos sportrendezvény- és koncertprogramja. A látnivalók közül a veszprémi vár és az érseki palota, valamint a Veszprém-völgyi Árpád-kori műemlékek számíthatnak a turisták érdeklődésére. A kiállítási bemutatkozásnak köszönhetően valószínűleg többen felfedezik az aktív kikapcsolódási lehetőségeket, a kerékpározás, a nordic walking, a sziklamászás, a görkorcsolyázás örömeit is. Idén minden bizonnyal sok család látogat el az állatkertbe is, ahol ritka, igazán különleges fajokat láthatnak a gyerekek.

Forrás: Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület, veol.hu

Cikk megosztása