A Veszprém Megyei Néptáncegyesület koreográfusa és az Apte Művészeti Egyesület vezetője, Kovács Norbert „Cimbi” – aki a GEMARA SK Vidékfejlesztési Egyesület alelnöke is egyben – a közelmúltban átvehette a megyei Príma Díjat. A néptáncos, koreográfus emellett a Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyús táncos és a Magyar Ezüst Érdemkereszt birtokosa.

A Veszprém Megyei Néptánc Egyesület elnöke, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület regionális elnökségének tagja Kiscsőszön él feleségével, Gaschler Beával, akivel hosszú esztendők óta tanítanak néptáncot a környéken, hazánk minden vidékén, sőt, külföldön is. Kovács Norbert főszervezője a Somló Hangja Fesztiválnak és a Kiscsőszi Pajtafesztiválnak is. Házát és az azt körülvevő kis gazdaságot csapatostul és családostul látogatják a táncosok. Tanít a magyarpolányi művészeti iskolában, de Ajkán és Sümegen is. A keze alól kikerült fiatalok ma már gyermekeikkel érkeznek a táncházba, ahogy az ő fia is ott nőtt fel. Kovács Norbertnek meggyőződése, hogy a magyar hagyományőrzés és néptánc oktatás jó úton jár, egyre többen próbálják megtanulni.

A házigazda többeknek ad munkát, megélhetést nem csak a fesztiválok idején és nem csak Kiscsőszön. Évente több rendezvényére is érkeznek vendégek, táncegyüttesek még Bécsből, sőt, Montrealból is, Cimbi ugyanis azon van, hogy a kulturális turizmus szintén adjon hosszú távú kenyeret a jövőben. A már jól ismert Kiscsőszi Pajtafesztivál és a Somló Hangja fesztivál mellett a naptári év folyamán egyre több eseményt rendez és köt csokorba a térségben a néphagyományokhoz fűződő programokkal. Közben folyamatosan oktat hétvégi kurzusokon és táborokban hazánkban és külföldön.

Most éppen az Országos Táncház Találkozóra készül, ahol a Minden Magyarok Tánca programot szervezi többek között német, egyesült államokbeli, ausztriai, erdélyi és kanadai tánccsoportok fellépésével. Mindemellett azon is dolgozik, hogy kiteljesedjen újra a hagyományos magyar háziállatok, például a ló használata.

Forrás: Gerence-Marcal-Rába és Somló Környéke Vidékfejlesztési Egyesület, Veszprém megyei Napló

Cikk megosztása