Az „Értékeink tematikus út” program részeként 2012-ben megvalósult modellértékű, az aktív turizmushoz kapcsolódó, élménylánccá fűzhető LEADER fejlesztések a térség adottságait, hagyományait, építészeti értékeit mutatják be. A fejlesztésekkel érintetett helyszínek központi elhelyezkedése, valamint a kerékpárúthoz való kapcsolódása hozzájárul a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (HVS) gazdaságfejlesztési céljának, a modellértékű turizmusfejlesztés, innovatív turisztikai szolgáltatás, rekreációs és egészségturizmus megteremtéséhez.

A sétány Dékány András nevét viseli. A Szövetkezetek útját kísérő sétaút a József Attila-díjas író egykori nyaralója közelében, az Árpád fejedelem utcánál pihenőtérré bővül padokkal és az író munkásságát bemutató információs táblával. A megvalósításra a Zsongó Bárka Egyesület nyert 2,5 millió forint LEADER pályázati támogatást a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER keretéből, a projektet Gárdony önkormányzatával közösen kezelték.

Az „Értékeink tematikus út” program részeként a Gárdony Agárd városrészén található templomkert templomi főhomlokzat előtti terét is felújították. Az Agárdi Római Katolikus Egyházközség 2011-ben nyújtotta be pályázatát LEADER-támogatásra, amelyre 2,5 millió forintot nyert el, a templomkert ugyanis felújításra szorult, a bejárati homlokzat előtti, gyöngykavicsos kis tér nem szolgált színvonalas gyülekező és közösségi térként. A pályázattal az agárdi katolikus templom kertjében a templom főbejáratának homlokzata előtt kialakítottak egy több mint kétszáz négyzetméteres andezit kockakő csíkokkal díszített beton térkőburkolatot és faszerkezetű pergolát, amelynek padjai árnyas pihenőhelyként szolgálnak. A kialakított közösségi tér a templomi szertartások résztvevőinek, a templomkerten áthaladó járókelőknek és a telekhatáron futó Velencei-tó környéki egységes kerékpárút elhaladó szakaszának köszönhetően minden ide látogatónak igényes pihenőhelyül szolgál.

Szintén az „Értékeink tematikus út” program részeként avatták fel Agárdon az európai uniós LEADER pályázati támogatásnak is köszönhetően megújult katonai emlékhelyet. A Velencei-tó Térségfejlesztő Közhasznú Egyesület LEADER Helyi Akciócsoport segítségével megvalósult építkezés során a parkban található labirintus közepén lévő dombon kapott helyet egy másfél méter magas katolikus kereszt, két oldalán az egyenként nyolcvan centiméter magas teuton és pravoszláv kereszttel. A megszépült, megújult park kialakítása több mint hárommillió forintba került, amihez két és félmillió forint támogatást nyert el a pályázó református egyházközség, míg a fennmaradó összeget, vagyis az áfát Gárdony város vállalta magára. A katonai temető korábbi állapotában egy igen elszigetelt és figyelmen kívül hagyott szeglete volt Agárdnak, az elmúlt évtizedekben semmilyen módon sem kapcsolódott a település életébe, ám a beruházással – túl azon, hogy tisztességes emléket állít a mai Gárdony város területén harcolt és elhunyt katonáknak – kedvelt pihenőparkja is lehet az arra járóknak, turistáknak.

Forrás: Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület

Cikk megosztása