Tavaly nyáron hetekig kutattak a Fiatal Műemlékvédők Egyesületétnek tagjai Tiszakürtön védendő épületeket keresve. Az építész végzettségű vagy annak tanuló diákok három hetet töltöttek a településen, körbejárták a község utcáit, szemügyre véve minden egyes ingatlant. Az egyesület tagjai csaknem húsz olyan épületet találtak, amelyeket szerintük meg kellene őrizni az utókornak. Ennek egyik lehetősége, hogy védetté vagy műemlék jellegűvé nyilvánítják a házakat.

„Ez azonban komoly költséget róna az önkormányzatra, erre sajnos nincsen fedezetünk” – árulta el Tálas László polgármester. „Így egyelőre marad az írásos dokumentum, hogy melyek is lennének a védendő házak. A tervrajzokat most készíti az egyesület, május 11-én pedig nem csak mi, hanem az érintett lakosok is megkapják az iratokat, táblázatokat.”

A településvezető elmondta, hamarosan készítenek egy szabadtéri táblát, amelyen feltüntetik a védendő házakat. A táblát az emlékparkba helyezik, hogy a turisták is szemügyre tudják venni a régi, hagyományos építészeti stílusban épült ingatlanokat, például a református templomot, a Malom-épületet és a katolikus kápolnát.

Forrás: Tiszazug LEADER Nonprofit Kft., szoljon.hu

Cikk megosztása