A hegypásztorok lelkesedése és tenni akarása ma is töretlen, mi több, tevékenységük jelentősen kibővült. Huszonnyolc évvel ezelőtt, amikor helyi fiatalok megalapították a Hegypásztor Kört, azt tűzték ki célul, hogy a faluhoz tartozó szőlőhegy műemléki értékű présházait dokumentálják, lehetőség szerint megmentsék, kulturális programok szervezésével élénkítsék a falu életét, felelevenítve annak hagyományait. Az eredeti elképzeléseket megtartva mára jelentősen színesedett a paletta.
A miniszter szerint az olyan értékek is lassan visszanyerik régi megbecsülésüket, mint például a régen őshonos gyümölcsfa fajták visszatelepítése, amelyre jó példát szolgáltat a vasi hegyháton Oszkó.
Fazekas Sándor részt vett a Hegypásztor Kör által Gyümölcsoltó Boldogasszony napja alkalmából rendezett programsorozaton, ahol ökumenikus istentiszteleten megáldották és átadták az oszkói pincesoron felépített kis kápolnát is.
V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár szülőfalujában, Oszkón arról szólt, miközben a vidéki kistelepüléseken is igyekeznek megteremteni minden olyan alapvető infrastruktúrát, amelynek léte a városokban természetes, nem szabad veszni hagyni az olyan értékeket, amelyek éppen a vidék vonzerejét növelhetik, hozzájárulhatnak megtartó erejéhez. Ilyen érték szavai szerint a „gyümölcsészet”, a gyümölcsfák gondozása, hozzáértő művelése, de a pálinkakészítés, a helyi termékek előállítása is.
Kovács István egyesületi elnök, az Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének tagja a legújabb beruházásról, a szőlőhegyi kápolnáról elmondta: igaz, hogy még csak most készült el, de már több éves múltja van. A felállításának motivációja az volt, hogy évekkel ezelőtt adományként kaptak egy keresztet, az egyesület munkatársa, Takács Márta pedig azt javasolta, a maguk erejéből építsenek hozzá kápolnát. Némi LEADER pályázati forrás segítségének, de leginkább sokak önkéntes munkájának köszönhetően szombaton ökumenikus istentiszteleten az egyházfelekezetek képviselői meg is áldották a tájba illő kápolnát.
A szombati rendezvényt első alkalommal nevezték Gyümölcsoltó Napnak. Ezen a napon van az egyik legjelentősebb Mária-ünnep, gyümölcsoltó boldogasszony napja. A paraszti világban a jeles egyházi naphoz kötötték a gyümölcsoltás idejét, mert ehhez a munkához általában ekkor volt a legkedvezőbb az időjárás. Az idén ugyan ez korántsem mondható el, de azért helyi idős emberek jóvoltából a fogvacogtató hidegben némi ismeretet szerezhettek az érdeklődők a gyümölcsfaoltásról. Akár maguk is kipróbálhatták, ahogy tették ezt a vidékfejlesztési szaktárca vezetői. A programok része volt a faültetés is: az elmúlt évben született babák családja – helyiek és a településhez rokonságuk révén kötődőek – egy-egy őshonos fajtát ültethetett. Ezúttal huszonöt alma, birs, meggy, cseresznye csemete került a földbe, így már összesen csaknem másfélszázat számlál a szőlőhegyi kert. A szombati eseményen szakmai előadást is hallhattak az érdeklődők a Hegyháti Borbarát Kör szervezésében.

Forrás: MTI, vaol.hu

Cikk megosztása