Az idei volt a 46. alkalom, hogy Városlőd vezetése megrendezte a sváb bált, ahol ezúttal is együtt mulatott minden korosztály. A nemzetiségi bállal már óvodás korban megismertetik a fiatalokat, akik külön mulatságon gyakorolnak felnőtt korukra. A nagy sikerre való tekintettel évente legalább két sváb bált tartanak Városlődön, sőt, ha a farsangi időszak engedi, hármat is.

A mulatságon Csekényi István polgármester köszöntötte a több mint háromszáz helyi és vidéki bálozót, akik nagy része nemzetiségi viseletben érkezett. A polgármester a helyi művészeti csoportok munkáját dicsérte, amelyek még 1964-ben alakultak, az első sváb bált pedig három évvel később tartották. A rendezvényeken az elmúlt több mint negyven év alatt 25 ezer ember mulatott – összegezte az elmúlt időszakot a polgármester, hangsúlyozva a zene és a tánc hagyománya őrzésének fontosságát.

A nemzetiségi mulatságra érkezett vendégeket német nyelven köszöntötte Heilig Ferenc, a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa képviselője, aki egyebek mellett a helyi hagyományőrzők önzetlen és kitartó tevékenységét méltatta.

A Pergő Rozmaring Táncegyüttes Palotása, a szokásos nyitótánc után a Városlődi Vegyeskar énekelt, majd a táncegyüttes a népszerű és nagy sikerű molnártánccal lepte meg a közönséget. A bálozók hajnalig mulattak, remélve, hogy a jövő évi hosszú báli szezonban akár háromszor is megtehetik majd ezt.

Forrás: Somló-Marcalmente-Bakonyalja LEADER Akciócsoport Közhasznú Egyesület, veol.hu

Cikk megosztása