A fenntartható háztáji gyümölcsészetek létrehozásának témájában tartottak tanfolyamot a teskándi Kemence-házban, amely hat részből álló ismeretbővítő sorozatot zárt. Az önköltség személyenként ezer forint volt, a többi kiadást Teskánd önkormányzata vállalta fel. A természetközeli gazdálkodás népszerűségét jelzi, hogy a helyieken kívül a környező falvakból is érkeztek kertészkedők a szombati programokra, így többek közt Babosdöbrétéről és Gombosszegről is.

„Tavaly jártam itt a faluban Szalai Attila plébános úr meghívására, aki, akárcsak én, szintén érdeklődik a madarak iránt. Ekkor vetődött fel a gondolat, hogy egy ismeretterjesztő sorozatot kellene indítani a településen” – mutatta be a sorozat hátterét Darázsi Zsolt, a Göcseji Természetvédelmi Alapítvány elnöke. „Hat alkalommal két órát tölt ki az ismeretanyag átadása a hozzá kapcsolódó filmvetítéssel együtt. A filmek részben saját készítésűek, rólunk, nekünk szólnak, többnyire amatőr munkák, amelyek a mindennapok természetközeli gazdálkodását mutatják be az érdeklődők számára. A témákat feldolgozva egy óra áll rendelkezésre, hogy a kérdéseket megbeszéljük. Előfordulnak saját tapasztalatok, egyéni gondolatok a növények és a gyümölcsök termesztése terén. Aki igényli, DVD-én tud anyagot hazavinni” – folytatta Darázsi Zsolt.

A tanfolyam anyaga érintette a gazdálkodást, benne az alkalmazkodó gyümölcsészetet, a komposzt- és alomszék készítést, talajtakarékos kertészkedést, az ásás nélküli művelést, valamint a biológiai sokféleséget a gyümölcsösökben és élőhelyek készítését, rávilágítva a gyümölcsös életközösségeire, a növényi szintek kialakítására, kerttájolásra és -ápolásra, fagytűrésre. Az utolsó előtti előadás témája a komplex esővíz-hasznosítás volt, amely kitért az öntözés módjára és az egyedi szennyvíztisztításra.

A teskándi záró rendezvényen a gyümölcsész háztartások gazdaságtanát, az önfenntartó családi gazdaságokat, a legfontosabb növényeket, állatokat, a minimális területmeghatározást és a bevétel- kiadás viszonyát elemezték az érdeklődők. Darázsi Zsolt előadásában a természet védelmének fontosságára is felhívta a résztvevők figyelmét, példákat hozva a mindennapi életből.

A Göcseji Természetvédelmi Alapítvány falu- és családi napokon is terjesztik a környezet tiszteletét tanító szemléletet. A gyümölcsész csoport tagjai ezen alkalmakkor tapasztalatokat és általuk megtermelt terméseket is cserélnek, ügyelve többek közt a településekre jellemző honos gyümölcsfák ültetésére. Tavasszal oltó napokat szerveznek, ahol régi gyümölcsfajtákat ismertetnek, valamint az oltás gyakorlati megvalósítása is terítékre kerül.

Forrás: Göcsej-Hegyhát Leader Egyesület, Közép-Zala, www.zalatajkiado.hu

Cikk megosztása